1. HABERLER

  2. HABER

  3. Antibiyotikler Artık İşe Yaramıyor
Antibiyotikler Artık İşe Yaramıyor

Antibiyotikler Artık İşe Yaramıyor

Bilinçsiz antibiyotik tüketimi enfeksiyonların bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden oldu. Uzmanlar, direnç nedeniyle en basit hastalıkların bile tedavi edilemediğini, basit enfeksiyonların insanların ölümüne neden olduğuna dikkat çekti.

18 Kasım 2015 Çarşamba 21:33A+A-

Tüm dünyada korkulan oldu ve enfeksiyonlar antibiyotiklere direnç geliştirdi. Uzmanlar, bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle enfeksiyonların ilaçlara direnç kazandığını ve ufak bir enfeksiyon hastalığının bile iyileştirilmesinde sorun yaşandığına dikkat çekti. Dünyanın "antibiyotiklere karşı direnç felaketi" ile karşı karşıya olduğunu belirten Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, antibiyotikleri kontrollü kullanmak gerektiğini vurgulayarak durum hakkında şunları söyledi:

Direnç nedeniyle kullanılan antibiyotik sayısı azaldı

“18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve bu yıl 16-22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olarak ilan edildi. Toplumda antibiyotik kullanımın fazla olması bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine neden oldu. Direnç gelişmesi sonucunda kullanılabilir etkili antibiyotik sayısı yıllar içinde azaldı.”

Tüm dünya ciddi bir felaketle karşı karşıya  

"Hem ülke olarak hem de dünyada ciddi bir felaketle karşı karşıyayız. Çünkü antibiyotiklere karşı direnç var. O nedenle antibiyotikleri çok kontrollü kullanmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeyle antibiyotiklerin reçetesiz verilmemesi çok önemli bir gelişme. Dernek olarak bu uygulama destekliyoruz.”

“Antibiyotikler ateş düşürücü ilaç değil”

"Antibiyotikler ateş düşürücü ilaçlar değildir, başımız ağrıdığında, burnumuz aktığında kullanılacak ilaçlar değildir. Nezle ilaçları hiç değildir. Antibiyotikler çağdaş gelişmiş ülkelerde doktor reçetesi ile verilirler. Antibiyotik kullanımına sadece doktor karar verir. Bu sayede ancak direnç oranlarımızı yıllar içinde azaltabiliriz. Çok az sayıda kalmış etkili antibiyotiklerimizi hiç değilse korumuş olabiliriz. Artık basit bir enfeksiyondan bile hastalar kaybedilebiliyor. Bunlar en fazla ağır hastalığı ve antibiyotiğe ihtiyacı olan yoğun bakımdaki hastaları etkiliyor. Yani çok basit bir idrar yolu enfeksiyonundan rahatlıkla hasta kaybedebilir noktasına geldik.”

Enfeksiyon hastalıkları artık ölümlere neden oluyor

 “Akut sistit denilen idrar yolu enfeksiyonunu kadınlar hayatları boyunca en az üç kez yaşıyorlar. Eskiden sistit antibiyotikle tedavi edilebiliyordu. Artık bu enfeksiyonu eskisi gibi gönül rahatlığı ile tedavi edemiyoruz. Çünkü her başvuran sistitli kadından birinde direnç söz konusu. Polikliniklerde verdiğimiz antibiyotikler dirençli bakterilerde işe yaramıyor. O kişilerin damardan antibiyotik almaları gerekiyor, bazen geç kalınması durumunda da tedaviye yoğun bakımda devam ediliyor, hatta o antibiyotiklere de direnç olduğu için bazen hastaları kaybedebiliyoruz, felaket dediğimiz bu."

10 yeni antibiyotik geliştirilecek

Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke de Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası'nın sloganın "Antibiyotikleri dikkatli kullanın, antibiyotikleri dikkatle koruyun" olduğunu söyledi. Antibiyotiklerin saatinde ve uygun dozda alınmaması gibi yanlış kullanımların da bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmelerine olanak sağladığını vurgulayan Büke, Türkiye'de her üç reçeteden birinde antibiyotiklerin yer aldığını kaydetti.

2 milyon kişide ilaçlara direnç gelişti

Büke, ABD'de her yıl en az 2 milyon kişide çoklu dirençli enfeksiyon hastalıklarının geliştiği ve bunların en az 23 bininin kaybedildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Avrupa'da ise her yıl 400 bin kişide antimikrobiyal ilaçlara dirençli mikroorganizmalar ile enfeksiyonlar gelişmekte ve bunların 25 bini kaybedilmektedir. Bu tür enfeksiyon hastalıklarının oluşturduğu maliyetler de yüksek olmakta ve ciddi bir ekonomik yük getirmektedir. Antibiyotiklere karşı direncin her geçen gün artması ve yeni antibiyotiklerin azalması, insanlığı antibiyotik öncesi döneme dönme riskiyle karşı karşıya bırakmıştır. Böyle bir sürecin yaşanması basit enfeksiyonlardan ölümlere, ameliyatlar, organ nakilleri gibi önemli işlemlerin yapılamaması gibi durumlara yol açacaktır. Bu nedenle ABD İnfeksiyon Hastalıkları Derneği 2010 yılında 10x20 inisiyatifini başlatmış ve ABD Kongresi'nin de bu konuda desteğini almıştır. Bu inisiyatifin amacı; 2020 yılına kadar dirençli bakterilere etkili 10 yeni antibiyotiğin geliştirilmesidir."

AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT