1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Antalya'daki Ataşehir'den Daha Büyük Bir Yolsuzluk"
"Antalya'daki Ataşehir'den Daha Büyük Bir Yolsuzluk"

"Antalya'daki Ataşehir'den Daha Büyük Bir Yolsuzluk"

Antalya’da AK Partili Türel dönemindeki projeleri keyfî durdurup belediyeyi zarara uğrattığı gerekçesiyle devlete 10 milyon TL tazminat ödemeye mahkûm edilen Akaydın'ın 5 yılda tazminat adı altında çeşitli firmalara 117 Milyon TL ödediği ortaya çıktı.

18 Temmuz 2015 Cumartesi 09:26A+A-

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin AK Partili Menderes Türel döneminde başlattığı 4 tesisten oluşan 100. Yıl Spor Kompleksi'ni 2009'de göreve gelince keyfî olarak durdurup belediyeyi zarara uğrattığı gerekçesiyle devlete 10 milyon TL tazminat ödemeye mahkûm edilen eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın'ın inşaatı yapacak Baraj İnşaat'a belediye kasasından 30 milyon TL tazminat ödediği ortaya çıktı.

5 yıl geciken proje, TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı marifetiyle 1,5 yılda tamamlandı. Türel: “2008'de başlayan inşaat devam etse belediye kasasına 13 Milyon TL girecekti. Akaydın seçilince danışıklı dövüşü akla getiren bir düzenlemeyle sadece bu stad inşaatını yapan firmaya 30 Milyon TL tazminat ödenmiş" dedi.

Firmaya Tazminat Hakkı Doğuracak Bir Plan Değişikliği Yapıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Akaydın'ı tazminata mahkûm eden süreci şöyle anlattı: "2008'de başlattığımız 100. Yıl Spor Kompleksi projesini 13 Milyon TL belediyeye gelir sağlayacak, belediyenin kasasından bir kuruş çıkmayacak şekilde ihale ettik. Tabî ince noktası şu, benim firmayla yapmış olduğum sözleşmede yüklenici firma hiçbir şart ve koşulda yani hukuken ifası olmadığı takdirde bir mahkeme kararıyla bir kuruş tazminat talep edemez diye bir madde koymuştum.

2009'da Akaydın göreve gelince orada bile bile Baraj İnşaat isimli firmaya tazminat hakkı doğuracak bir plan değişikliği yapıldı. Bu değişiklikle söz konusu alan 'belediye hizmet alanı' olarak değiştirildi. Oysa benim ilk dönemimde inşaatını başlattığım belediye hizmet binasının yüzde 80'i tamamlanmıştı. Yüklenici Baraj İnşaat da bunun üzerine 'Antalya'nın böyle bir ihtiyacı yokken burayı belediye hizmet alanı yapmanız beni mağdur etmiştir, bana tazminat hakkı doğmuştur' dedi ve dava açıp kazandı.

Bu plan değişikliğinin 'belediye hizmet alanı' olarak çevrilmesinin yükleniciye tazminat hakkı doğurmak için bile bile yapıldığını düşünüyorum. Firma üç gün içinde yüklenici firmadan alt yüklenici olarak sözleşmeyi devralmak suretiyle anlaşmalar yaparak tazminat davası açtı. Bu kadar hızlı olması danışıklı dövüşü aklımıza getirdi."

“Temyiz Etmediğinden Dolayı Şahsen Sorumlu Tutuldu”

Türel, Akaydın'ın belediye başkanlığı döneminde 5 yıl boyunca bu şekilde keyfî olarak durdurulan hizmetler yüzünden çeşitli firmalara 117 Milyon TL'nin belediye kasasından ödendiğini kaydetti.

Akaydın'ın bizzat başkan olarak belediyeye karşı açılan söz konusu tazminat davalarının sonuçlarına kaşı temyize gitme hakkı bulunduğunu ifade eden Menderes Türel: “Hiçbir tazminat davası için temyize gidilmemiş." dedi, “Temyiz edip etmeme yetkisi tamamen belediye başkanının kendisindedir. Temyiz etmesi bir hukukî zorunluluk değildir, temyiz etmeyedebilir ama temyiz etmeyerek bunun bedelini şahsen üstlenmiş olur. Zaten temyiz etmediğinden dolayı şahsen sorumlu tutuldu." dedi.

“Kirli İlişkiler Olduğunu Tahmin Ediyorum”

Türel, yüklenici firma ile Mustafa Akaydın arasında bir ilişki olabilir mi, sorusunu gündeme getiren bu tabloyla ilgili şunları söyledi: “Yüklenici firma burada elini sıcak sudan soğuk suya koymadan kılını kıpırdatmadan milyonları kazanmıştır. Haksız menfaati sağlayanlar Sayıştay kararıyla bunun bedelini ödeyecekler. Ama bunun arkasında birtakım kirli ilişkiler olduğunu tahmin ediyorum. Ancak henüz bununla ilgili bir ispatımız yok."

Türel’in Bıraktığı Borcu Ödeyemiyorum, Diyen Akaydın, İki Günde 60 Milyon Ödedi”

Akaydın'ın 100. Yıl Spor Kompleksi inşaatının haricinde Ant-Kart isimli firmaya da benzer sebeplerle 30 milyon TL ödediğini kaydeden Türel: “2 firmaya toplam 60 Milyon TL belediye kasasından ödedi." dedi. Akaydın'ın “Menderes Türel bana borç bıraktı, ödeyemiyorum." diye gazetecilerin önünde poz vererek borçlu belediye imajı çizdiğini hatırlatan Türel, şöyle konuştu:

 “Ama ne ilginçtir ki 60 Milyon TL'yi iki günde ödüyor. 5 senede belediyenin kasasından haksız şekilde ödediği 117 Milyon TL'nin 100 Milyon TL'si üç firmaya ödenmiş. Bu firmaların isimleri belli. Ortaklık yapıları, para trafikleri araştırılmalı."

Hukukî olarak geri kalan tazminat miktarını ödememek için mücadele ettiklerini ifade eden Türel: “Ödediklerini bizden önce ödemiş zaten ona yapabileceğimiz bir şey yok. Gazetenizde yayınlanan haberde Akaydın'a kesilen tazminat, kendi şahsî sorumsuzluğu nedeniyle kesilmiş olan bir ceza.” dedi.

“247 Milyon Tazminat Ödeme Riski Var”

Türel, şunları anlattı: “Sadece 100. Yıl Spor Kompleksi ile ilgili 30 Milyon TL firmaya ödenmiş ama 247 milyon TL daha tazminat ödeme riski var. Diğer firmaların açtığı davalar dâhil değil. Diğerlerinde de benzer süreçler gündeme gelebilir. İnşallah diğer davaları Büyükşehir Belediyesi olarak biz kazanırız da fakirin fukaranın parasını birilerinin cebine girmeden kurtarırız."

“Antalya’da Milletin Cebinden Çalınan Miktar, Ataşehir’den Misli Misli Fazladır”

Akaydın'a kesilen cezanın bir ilk olduğunu vurgulayan Türel, Akaydın'ın keyfî kararlarıyla kamu menfaatinin 5 yıl gecikmesine ve ölçülemeyen milyonlarca liralık zarara neden olduğunu söyledi. Göreve gelir gelmez stadı bitirdiklerini belirten Türel: “İnşallah önümüzdeki sezon açacağız ama Antalya sadece milyonlar değil koskoca 5 sene kaybetti. Antalya'da milletin cebinden çalınan miktarlar Ataşehir'den misli misli fazladır."

Meselenin Aslı

2008'de 100 Yıl Spor Kompleksi adıyla 1 kapalı yüzme havuzu, bir kapalı spor salonu 10 bin kişilik çok amaçlı salon ve 33 bin kişilik staddan oluşan toplam 4 tesis yapılacaktı. Firma tesisleri kendi bütçesinden yapacak belediyeye 13 milyon 333 bin TL ödeyecekti. Baraj İnşaat bunun karşılığında 40 dönüm ticaret alanının kullanım hakkını elde edecekti. Firma, inşaatın durdurulunca ardından bilirkişilere yaptırdığı incelemede kârdan mahrumiyet miktarının 277 milyon TL olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu. Hafriyat masrafı dışında harcama yapmadan belediyeden 30 Milyon TL aldı. Firmanın tazminat talebi mahkeme tarafından onaylanırsa 247 Milyon TL daha alacak.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum