1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Anneme Söyleyemedim'
'Anneme Söyleyemedim'

'Anneme Söyleyemedim'

Suriye'de dördüncü yılına giren savaşın en masum kurbanları çocuklar. Humus kırsalında bazı çocuklar, iç burkan tecavüz hikayelerini anlattı.

09 Haziran 2014 Pazartesi 13:01A+A-

Suriye’de bir çok aile çocuklarının cinsel tacize maruz kalabileceği korkusu yaşıyor. Bu korkular yersiz değil. Çünkü Humuslu ailelerin iddasına göre, şimdiye kadar sadece Humus’ta yüzlerce çocuk rejim güçleri ve Şebbiha’nın elindeki kontrol noktalarında cinsel saldırıya maruz kaldı.

Bazı aileler, toplum baskısı ve rejim korkusundan dolayı bir çok kişinin bu tür olayları gizleme yolunu seçtiğini söyledi.

'Anneme söylemedim'

15 yaşındaki Fuad, Humus kırsalındaki Hule’de rejim güçlerinin elindeki bir kontrol noktasında yaşadıklarını anlattı. Fuad, sabah komşu köyden yemek almak için yola çıktığını ve rejime ait bir kontrol noktasında iki asker tarafından bir odaya sokulduğunu ve tecavüze uğradığını söyledi.

Fuad Al Jazeera’ye yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bana şimdi köyden çıkmanın yasak olduğunu, birazdan yolun açılacağını söyleyerek odada beklememi istediler. Odaya girdiğimde 3 askerin ikisi arkamdan geldiler ve beni taciz etmeye başladılar. Biri beni tuttu, diğeri ise beni soydu ondan sonra bir şey hatırlayamıyorum başım döndü ve bayıldım. Uyandığımda, kendimi aynı odada yalnız buldum. Dışarıya çıktım. Köpekler.. Bakışıp gülüştüler. Ben koşmaya başladım ve evime döndüm. Fakat anneme bir şey anlatamadım ona bir şey olacağından korktum."

'Simalarını asla unutmayacağım'

Tecavüze uğrayan kız çocuğu Meram ise Al Jazeera’ye konuşurken çok zorlandı. Meram, Humus’a giderken gözaltına alınmış. Devamını şöyle anlatıyor: "Kent girişinde askeri güvenlik beni tutukladı. Onlardan biri bana, devrimcileri tedavi ettiğim gerekçesiyle arandığımı söyledi".

Ardından iki askerin tecavüzüne uğradığını aktarıyor. Meram, o iki kişinin simasını asla unutmayacağını söylüyor. Aşırı kanama geçirdiğini, fenalaştığını söyleyen Meram, "Kendimi bir hastanede buldum. Doktor aneme tecavüze uğradığımı haber verdi" ifadelerini kullandı.

'İşkence ve tecavüzlere şahit oldum'

Rejimden kopan bir asker olan Samir de, askerlerin çocuklara yönelik işkence ve tecavüzlerine şahit olduğunu söylüyor.

Samir, Humus’un kuzey kırsalında rejim güçlerine ait bir kontrol noktasında hizmet ettiği sırada, rejime bağlı unsurların kurbanlarını küçük yaşlarda olanlardan seçtiğine şahit olduğunu belirtti.

Eski asker, ‘Bu kontrol noktasında bir çocuk ya da genç kızın tutuklanmadığı günler nadirdi’ diyerek cinsel tacizlerin sıklığına vurgu yapıyor. Samir, çocuklara karşı işlenen cinsel tacizlerin genç kızlara karşı işlenenlerden daha fazla olduğunu anlatıyor.

'Utanç duyuyorum'

16 yaşındaki Muhammed de askeri bir güvenlik noktasında tutuklandıktan sonra tecavüze ve işkenceye maruz kaldığını söyledi. Muhammed olayı her hatırlayışında utanç hissine kapıldığını belirtti.

Muhalifler, askerlerin çocuklara tecavüz vakalarının çoğunun güvenlik noktalarındaki tutuklamaların ardından yaşandığını söylüyor.

İyad Hımsi/ Humus/ Al Jazeera

HABERE YORUM KAT