1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ankara Merkezli 'Usûlsüz Dinleme' Operasyonu
Ankara Merkezli 'Usûlsüz Dinleme' Operasyonu

Ankara Merkezli 'Usûlsüz Dinleme' Operasyonu

Usûlsüz dinlemelerle ilgili Ankara merkezli 23 ilde operasyon başlatıldı. Siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da olduğu 432 kişiyi usûlsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı olan 46 şüpheliden 18'i yakalandı.

25 Aralık 2015 Cuma 14:44A+A-

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişliği, kapatılan, CMK'nın 250. maddesiyle görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun ek 7. maddesi uyarınca verdiği, istihbari mahiyette iletişimin dinlenilmesi kararları üzerinde yapılan incelemelerde hukuka aykırı işlemler tespit etti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na geçen yıl 29 Aralık'ta suç duyurusunda bulunuldu. Ankara merkezli operasyon da bu şikayet üzerine açılan soruşturma kapsamında yapıldı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısının talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah erken saatlerde Ankara, Samsun, Kastamonu ve Muş'un aralarında olduğu 23 ilde operasyon düzenledi.

"432 kişiyi usûlsüz dinlediler" suçlaması

Operasyon kapsamında siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da bulunduğu 432 kişiyi usûlsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı alınan 46 kişiden 18'i yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Van'da gözaltına alınan 5 emniyet amiri, Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli şube müdürü, Ağrı'da görev yapan 4. sınıf emniyet müdürü, Mersin'de görevli polis memuru, Kars'ta görevli komiser yardımcısı, Şanlıurfa'da 4. sınıf emniyet müdürü ve Batman Emniyet Müdürlüğünde görevli emniyet amiri işlemlerinin ardından Ankara'ya sevk edilecek.

İzmir'de aranan eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan K. adresinde bulunamadı. Siirt'te evde bulunamayan bir komiserin ücretsiz izinde olduğu öğrenildi. Şüphelilerden bazılarının yurtdışında oldukları, bazılarının ise daha önceki soruşturmalar kapsamında cezaevinde bulundukları öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan şüphelilerin, emniyet mensubu, emekli ve meslekten çıkarılmış kişilere yönelik olduğu belirtildi.

Şüphelilerin AK Parti, CHP, MHP, BBP ve DYP'li siyasetçileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay mensupları ile iş adamları ve gazeteci 432 mağdurun telefonlarını usûlsüz dinledikleri bildirildi.

Emniyet yetkilileri şüpheli

Söz konusu dönemde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli çok sayıda emniyet mensubu soruşturmanın şüphelileri arasında.

Şüpheliler arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcıları Recep Güven ve Gürsel Aktepe, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı, eski 1. Sınıf Emniyet Müdürleri Yunus Yazar, Erol Doğan ve Coşkun Çakar ile eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı da var.

Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli tarafından dinlenilecek kişilerin kimlikleri ve telefon numaraları gizlenerek, telefonlarının IMEI numaraları ve sahte isimler kullanılarak dinleme kararları alındığı, işlemler gerekçelendirilirken mağdurların ilgileri bulunmayan organize suç örgütleri ve terör örgütleriyle irtibatlı gösterildikleri ileri sürülüyor.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum