1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ankara-İstanbul YHT Hattı 25 Temmuz'da Açılacak
Ankara-İstanbul YHT Hattı 25 Temmuz'da Açılacak

Ankara-İstanbul YHT Hattı 25 Temmuz'da Açılacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının açılışının 25 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.

09 Temmuz 2014 Çarşamba 00:57A+A-

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AA muhabirinin, "Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının ne zaman açılacağı" ile ilgili soru üzerine, "25 Temmuz'da açılacak ve erteleme de sözkonusu olmayacak " dedi. Elvan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın programına uygun olarak 25 Temmuz tarihine karar verdiklerini belirtti.

"Açılışın ertelenmesinin nedeninin" sorulması üzerine Elvan, "Öyle bizim resmi bir açıklamamız olmadı. Öyle bir beklenti vardı. Sonra ben, 11 Temmuz'da açabileceğimizi ifade ettim. Çünkü, hazır testlerimizi bitirdik. O zaman, '11 Temmuz'da açmayı planlıyoruz ancak Başbakanımızın programı uygun olunca' demiştim. Şimdi Başbakanımızın illere yönelik programları var. 11 Temmuz'da strateji belgesi açıklanacak. Dolayısıyla Temmuz'un  25'inde açacağız. Eskişehir'de bir organizasyonumuz olacak. Oradan Bilecik ve Pendik'e kadar gideceğiz" diye konuştu.

Bakan Elvan, "yüksek hızlı trenin test sürüşü sırasındaki kazasının" sorulması üzerine ise "Önemli bir kaza değil. O kaza ile ilgili de soruşturma başlattım. İhmal varsa, onla ilgili gereğinin yapılması konusunda bir denetim başlattım. Ama o, bizim açılışımızı engelleyecek bir husus değil" dedi.

"Sabotaj şüphesi nedeniyle mi soruşturma başlattınız?" sorusuna da "Olmaması gereken bir hata idi. O yüzden açtırdım soruşturmayı" karşılığını verdi.

Gerçeği yansıtmıyor

Öte yandan, TCDD'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde öne sürüldüğü gibi Bilecik Ahmetpınar köyü mevkisindeki T26 tünelinde göçük olmadığı, Ankara-İstanbul YHT hattı projesinin ikinci etabındaki 6 bin 100 metre uzunluğundaki söz konusu tünelde yüklenici firmaya ait "TBM" adlı tünel delici makineyle 2012 yılının Haziran ayında çalışmalara başlandığı belirtildi. 

Tünel açma makinesinin ilerlemesinin, gevşek zemin nedeniyle güvenli bir ortamda durdurulduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Tünelde bin 20 metre ilerleme sağlandıktan sonra tünel çevresindeki kendiliğinden sıkışan gevşek zemin nedeniyle 'TBM' makinesinin ilerlemesi, projeyi geciktirmeye başladı. Gecikmeye neden olan tünel bölgesinin yeniden incelenmesi için TBM makinesinin ilerlemesi güvenli bir noktada durduruldu. Projenin devam ettirilmesi ve sorunun aşılması için 2 bin 530 metre uzunluğunda yeni bir by-pass tünel yapımına başlanarak tamamlandı. Bazı haber kaynaklarında yer alan T26 tünelinde göçük olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. T26 tüneli, Ankara-İstanbul YHT hattının açılışına engel değil. Bu kapsamda TCDD, tünelin açılmasında karşılaşılan güçlükler ve bölgesel sorunlar nedeniyle İTÜ danışman öğretim üyeleri, firma müşavir uzmanları ve TCDD uzmanlarından oluşan bir heyetle çalışmaları yerinde inceledi. Gevşek zemin nedeniyle YHT hattı güzergahı değiştirilirken, çalışmalar devam etmektedir."

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT