1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Andımız”ın Kaldırılması Süreci Başlıyor
“Andımız”ın Kaldırılması Süreci Başlıyor

“Andımız”ın Kaldırılması Süreci Başlıyor

'Andımız'ın kaldırılması ve özel okullarda Kürtçe eğitim verilebilmesi düzenlemeleri için Milli Eğitim Bakanlığı yol haritasını belirledi.

01 Ekim 2013 Salı 14:45A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Andımız'ın kaldırılması ve özel okullarda Kürtçe eğitimin önünü açacak yasal düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.

Paketin sağlıklı ilerlemesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkı sağlayacağını söyleyen Tekin şunları söyledi: 

"Türkiye'nin demokratikleşme süreci sağlıklı ilerleyecekse bunda en önemli katkıyı sağlayacak bakanlıklardan bir tanesi de MEB. Dün açıklanan pakette bakanlığımızla ilgili iki önemli konu yer aldı. Her iki konu ile ilgili de bakanlığımız çalışmalarına başlamıştır. Andımız ile ilgili olarak, MEB İlköğretim Kurumları yönetmeliğinde bir değişiklik yapılacak. Dil ile ilgili olarak ise, hem 2923 sayılı kanunda ve hem de MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik hazırlıklarını başlattık” dedi. 

Ercan Sarıkaya'nın Radikal.com.tr'de yer alan haberine göre, Kürtçe eğitimin önünü açacak düzenleme 2923 Sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu; eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okullar ile Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğreniminin tabi olacağı esasları düzenliyor. Kanunda, milletlerarası antlaşma hükümleri saklı olmak üzere, resmi ve özel her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak yabancı dillerin ve yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar da belirleniyor. 

Buna göre: "Eğitim ve öğretim kurumlarında, Türk vatandaşlarına Türkçe'den başka hiçbir dil, ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Ancak Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere özel kurslar açılabilir; bu kurslarda ve diğer dil kurslarında aynı maksatla dil dersleri oluşturulabiliyor."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum