1. HABERLER

  2. HABER

  3. Anayasa Mahkemesi'nden "İfade Özgürlüğü" Kararı
Anayasa Mahkemesi'nden "İfade Özgürlüğü" Kararı

Anayasa Mahkemesi'nden "İfade Özgürlüğü" Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergün Poyraz'ın “Musa'nın Gül'ü” adlı kitabı nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tazminat ödemeye mahkûm edilmesinin, “ifade özgürlüğü”nün ihlali olduğuna oy çokluğuyla karar verdi.

10 Aralık 2015 Perşembe 11:05A+A-

Ergün Poyraz'ın 2007 yılında yazdığı “Musa'nın Gül'ü” adlı kitap nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tazminat ödemesine mahkûm edilmesinin, “ifade ve basın özgürlüğü”nü ihlal ettiği iddiasına ilişkin AYM'nin kararı, Resmî Gazete'de yayımlandı.

AYM gerekçeli kararında, Ergün Poyraz'ın, “ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiği yönündeki iddiasının kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle, “ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiğine ise oy çokluğuyla karar verdi.

Başvuruya konu kitabın içeriğinde, davacı Abdullah Gül'ün yaşam öyküsü, eğitimi, evliliği ve siyasî yaşamına ilişkin bazı detaylara yer verildiği ve bazı iddiaların ortaya atıldığı kaydedildi.

Karar

AYM gerekçeli kararında Ergün Poyraz'ın, “ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiği yönünde iddiasının kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle, “ifade özgürlüğü”nün ihlal edildiğine ise oy çokluğuyla karar verdi. Bu karara, üyeler Burhan Üstün, Serdar Özgüldür ve Muammer Topal karşı oy kullandı.

Vekâlet ücreti ve yargılama giderlerinin başvurucuya ödenmesine hükmeden AYM, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

AA

HABERE YORUM KAT