1. HABERLER

  2. HABER

  3. Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye Ağır Fatura
Anayasa Mahkemesinden CHPye Ağır Fatura

Anayasa Mahkemesi'nden CHP'ye Ağır Fatura

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin usulsüz harcamalarına ağır fatura çıkardı.

21 Eylül 2012 Cuma 11:25A+A-

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2008-2009 yıllarında Deniz Feneri davası için yaptığı mahkeme masrafları, Baykal’ın düğünlerde taktığı bilezik ve altınlar ile Mustafa Özyürek’in gönderdiği çiçeklerin masraflarını “parti gideri” saymadı. 2 milyon 691 bin liranın Hazine’ye geri ödenmesini kararlaştırdı.
ANAYASA Mahkemesi'nin, CHP'nin 2008-2009 yılı kesin hesabının incelenmesiyle ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahkeme, 2008 yılından 1 milyon 434 bin 42 liranın, 2009 yılından ise 1 milyon 257 bin 30 liranın Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi.

Mahkeme, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 2 yıl içinde düğünlerde taktığı bilezik ve altınlar için "Genel başkanın şahsi temsili olmayıp partiyi temsil adına yapılmış olduğu takılardır" savunmasını geçerli saymadı. Mahkeme, altın gibi çiçek, çelenk vs. harcamalarının siyasi faaliyetler içinde değerlendirilmesi mümkün olmadığına hükmetti.

Yüksek Mahkeme biberon, çikolata, önlük gibi bebek ürünleri, çeşitli ilaç harcamalarıyla, dönemin genel saymanı Mustafa Özyürek'in partiyi temsilen gönderdiği çiçekleri de reddetti. Bunu yanı sıra 82.5 liralık sigara parasının da parti kasasından ödendiği belirlendi.

DENİZ FENERİ FATURASI

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 2009 yılında Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasıyla ilgili yaptığı masrafları da parti gideri saymadı. Mahkeme, Deniz Feneri e.V. ile ilgili Deniz Baykal ve CHP MYK üyesi Ali Kılıç'a karşı açılan manevi tazminat davalarına ilişkin hazırlanan hukuki mütalaa karşılığı ödenen avukatlık ücreti, Alman Kooperatif Yasası'yla ilgili hukuki mütalaa ve hukuksal araştırmalarla ilgili avukatlık ücreti, o zaman grup başkanvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu ile MYK üyesi Ali Kılıç hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili araştırma, hukuki yazışma ve mütalaa ücretinin de hesabını sordu.

CHP'nin, "Deniz Feneri ile ilgili yapılan ödemelerin parti adına verilen hizmetten dolayı yapıldığı"na ilişkin savunmasını kabul etmeyen mahkeme, Deniz Feneri e.V. için yapılan 46 bin 961.40 TL'lik harcamanın Hazine'ye irat kaydedilmesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, Halk TVye yapılan ödemelerden dolayı 2008 yılında 755.200, 2009 yılında ise 715.54 lirayı Hazine'ye gelir kaydetti. 

HABERE YORUM KAT