1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Anadolu Ajansı önyargılı Afganistan analizlerine neden yer veriyor?
Anadolu Ajansı önyargılı Afganistan analizlerine neden yer veriyor?

Anadolu Ajansı önyargılı Afganistan analizlerine neden yer veriyor?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Merve Seren’in sığ, ideolojik ve taraflı Taliban ve Afganistan konulu makalelerine Anadolu Ajansı neden tevessül ediyor?

21 Ocak 2022 Cuma 15:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban’ın iktidara gelmesi sürecinde dezenformatif bilgileri propaganda eden ve konuyla ilgili üretilen yalan haberlere tevessül eden Merve Seren’den Anadolu Ajansı’nın ısrarla analiz talep etmesi şaşılacak bir mevzu! 

Sosyal medyada net bir şekilde yalanlandığı müdellel onca içeriğe ‘mal bulmuş mağribi’ gibi meyillenen bu kişinin her seferinde mahcubiyet yaşadığını takip edenler hatırlayacaktır. Ne yazık ki Seren, bu mahcubiyetle kendini tekzibe veya ıslaha yönelmemiş, en fazla Twitter hesabını bir süreliğine kapatarak kendisini tartışmalardan uzak kılmaya çalışmıştı. 

Merve Seren Taliban mevzuunda ideolojik sığlıktan kurtulmadığı gibi ısrarlı bir şekilde aynı yaklaşımları sürdürmeye devam ediyor. Peki Anadolu Ajansı niçin ısrarla bu ismi sayfasına taşıyor? 

Manipülasyonu müthiş bir aparat olarak kullanan Habertürk kanalı, Taliban’ın iktidara gelme sürecinde Merve Seren gibi Taliban’a terörist yaftalaması yapan onlarca ismi programlarında konuk etmiş ve Afganistan’ı belli bir zaviyeden değerlendirmeyi tercih etmişti. 

“Afganistan’ın geleceği” ifadeleriyle sözlerine başlayan bu isimlerin nobran, kibirli ve çarpık bakış açılarının Habertürk gibi mecralarda çok da sırıtmadığı doğrudur. Ancak Anadolu Ajansı’nın bu tercihte niçin tereddüt etmediği anlaşılır bir mesele değildir.

2021 yılı içerisinde Anadolu Ajansı’nın analiz sayfasında Afganistan ve Taliban konulu 6 makale kaleme alan Merve Seren, son yazısında da insicamı bozmamış, Taliban’ı ve mücadelesini tahfif eden, iğneleyici ve tırnak içerisine alınmış ifadeleri bolca kullandı. Ancak dikkat edilirse, iktidarın son dönemde nispeten daha sıcak ilişkiler kurduğu Afganistan yönetimi yani Taliban hükümeti hakkında Seren’in ifadelerini bilinçli bir şekilde değiştirmediği görülüyor. Hala “Taliban’ın finansman kaynağı olan uyuşturucu tarlaları” gibi yalan ifadeleri kullanmaktan çekinmeyen Seren, “ABD’nin desteklediği Gani gibi isimlerin ülkeden kaçmasıyla Taliban’ın terör örgütünden meşru aktöre dönüştürülmesi” tezviratını hakikat olarak sunuyor. 

AK Parti hükümetinin başta dış işleri nezdinde belli seviyelerde görüşmeler yaptığı Taliban yönetimi bir terör örgütü ise hükümet yetkilileri bu durumda toplantı yaptığı kişilere dikkat etmelidir. Güvenlik ve istihbarat uzmanı “Merve Seren demişti” dememek için Türkiye’nin Afganistan ve Taliban projeksiyonu değiştirilmeli hatta ilişkiler tamamen kesilmelidir!

Taliban’ın Amerikan emperyalizmi ve işbirlikçilerine karşı on yılları bulan mücadelesini “yönetime el koyma, ele geçirme” gibi kavramlarla açıklamaya çalışmak da Taliban’ın tüm imkansızlıklara rağmen hak ettiği zaferi sindirememek anlamına geldiği açıktır. 

Netice itibariyle bir devlet kurumu niteliği olan Anadolu Ajansı’nın ideolojik saplantılara ve düşmanca serdedilmiş yorumlara prim ve fırsat vermemesi ilkesinin altını kalınca çizmek gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum