1. HABERLER

  2. HABER

  3. Anadilde Savunma Adalet Komisyonunda
Anadilde Savunma Adalet Komisyonunda

Anadilde Savunma Adalet Komisyonunda

Dün gece yarısına doğru Meclis'e gönderilen tasarı Adalet Komisyonuna sevk edildi.

13 Kasım 2012 Salı 12:19A+A-

Anadilde savunma yapılmasına olanak tanıyan "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", bakanların imzasının ardından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Dün gece yarısına doğru Meclis'e gönderilen tasarı Adalet Komisyonu'na sevk edildi.

Adalet Komisyonu'na sevk edilen "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda bulunan anadilde savunma hakkıyla neler olacak?

Yasanın 'tercüman bulundurulacak haller' başlıklı maddesinde yapılan düzenlemeyle, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen sanık, iddianamenin okunması, esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Bu durumda sanık,  savunma yapacağı oturumda tercümanını hazır bulundurmak zorunda olacak. Bu imkan, yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. 

Bu imkan, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. Bu evrede tercüman, hakim veya Cumhuriyet savcısı tarafından atanacak. 

 

HABERE YORUM KAT