1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Ammar Biltaci: Mısır'da Devrim Hayali Bitmedi
Ammar Biltaci: Mısır'da Devrim Hayali Bitmedi

Ammar Biltaci: Mısır'da Devrim Hayali Bitmedi

Mısır’da darbe sürecinde katledilen Esma Biltaci’nin ağabeyi Ammar Biltaci, “Medeniyetlerin beşiği Mısır’ın devrim hayali henüz bitmedi. Bizler, Mısır halkı olarak özgür günlere kavuşmak için direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

25 Ocak 2016 Pazartesi 07:07A+A-

Neslihan Önder / Yeni Şafak

Tunus'ta başlayan ve birbiri ardına bir çok Ortadoğu halkını etkileyen 'Arap Baharı'nın Mısır perdesinin üzerinden 5 yıl geçti. Diktatör Hüsnü Mübarek rejimine karşı Tahrir Meydanı'nda ayaklanan Mısır halkı, günlerce süren eylemlerin ardından başarılı oldu. Ardından demokratik seçimler yapıldı, Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi, Cumhurbaşkanı seçildi. Aradan geçen bir yıllık sürecin sonunda tarihler 3 Temmuz 2013'ü gösterdiği gün, Abdulfettah el-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri darbe gerçekleştirdi. Yönetime el koyarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarını hapishaneye koyan Sisi yönetimi, darbeye karşı çıkan binlerce insanı da Rabia Meydanı'nda katletti. Sisi yönetimi, Arap Baharı olarak adlandırılan devrim hareketini Arap Kışı'na çevirdi.

KARŞI ÇIKANLAR HAPİSTE

Darbe yönetimi tarafından katledilen Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Muhammed Biltaci'nin kızı Esma Biltaci'nin ağabeyi Ammar Biltaci, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, “Devrimin başından bu zamana bir şey değişmedi. Darbe yönetimi kendisine karşı çıkan herkesi hapishaneye atıyor. Burada akla hayale gelmeyecek işkenceler yapıyor. İnsanlar hala cadde ve meydanlarda direnmeye çalışıyor. Devrimden bu yana her Cuma günü meydanlarda darbe karşıtı protestolar yapılıyor. Son günlerde de 25 Ocak Devrimi'nin yıldönümü nedeniyle 380 tane genç gözaltına alındı. Sisi yönetimi Mısır halkına yaptığı zulümlerin diğer ülkeler tarafından duyulmaması için elinden geleni yapıyor" diye konuştu.

DEVRİMİN BEKÇİLERİYİZ

25 Ocak Devrim hareketinin ardından halkın hiçbir şekilde geri adım atmadığını savunan Biltaci, “Medeniyetlerin beşiği Mısır'ın devrim hayali henüz bitmedi. Bizler, Mısır halkı olarak özgür günlere kavuşmak için direnmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Ben bu uğurda kardeşimi kaybetmiş, babamı da hapislerde görmüş biri olarak şunu söylüyorum ki, bizler daima devrimin bekçileri olacağız" dedi.

Dönüm noktası

Mısır devriminin 5'inci yıldönümünde konuşan eski milletvekili Servet Nafi, “25 Ocak devrimi diğer kurtuluş devrimleri gibi tüm Mısır'ın bir dönüm noktasıdır. Haklarını idrak etmesinin başlangıcıdır" dedi.

Mısır'daki siyasi aktivistler 25 Ocak 2011'de 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimini devirdiğini ancak özgürlük, yaşam ve toplumsal adalet gibi hedeflerini gerçekleştiremediğini belirtti. Eski milletvekili Servet Nafi, “25 Ocak devrimi diğer kurtuluş devrimleri gibi tüm Mısır'ın bir dönüm noktasıdır. Haklarını ve isteklerini idrak etmesinin başlangıcıdır. Bazı merhalelerden geçmiştir. İlk olarak barışçıl olarak başladı. Sonra içindeki ajanları ve hainleri ihraç etti" dedi.

DEVRİMİN GÜCÜ BİRLİĞİNDEN GELİYOR

Mısır devriminin şu an sistematik olarak dağıtılmak istenen kitleleri birleştirme aşamasında olduğunu söyleyen Nafi “Mısır devriminin gücü birliğinden gelir. Devrimin çocukları bilmeleri gerekir ki şimdiki rejim çok daha acımasız görünmesine rağmen önceki askeri rejimlerden daha kırılgan ve savunmasız bir haldedir. Ocak devrimi çocukları ve torunları için gerçek bir ülke isteyen tüm Mısırlıların rüyasıdır. Devrim hedeflerini gerçekleştirene kadar devam edecektir" diye konuştu.

İNANÇLARI GÜÇLENDİ

Mahkeme kararı ile 2014'te kapatılan Hürriyet ve Adalet Partisi liderlerinden Ahmed Rami, “Mısırlıların rüyası bitmedi. Tam tersine devrimin tamamlanması özgürlük, toplumsal adalet ve insan onuru hedeflerini gerçekleştirmesinden başka çıkışı olmadığına dair inançları güçlendi" ifadelerini kullandı.

Saldırılardan korkmuyoruz

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı, 25 Ocak Devrimi'nin yıldönümü öncesinde yaşanan şiddet olaylarından korkmadıklarını belirtti.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 25 Ocak Devrimi'nin yıldönümü öncesinde meydana gelen şiddet olaylarını kınayarak, her sene devrimin yıldönümü öncesinde yaşanan saldırıların “halkı korkutmak ve sokağa inmesini engellemek için yapıldığını" belirtti. İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, “Her sene 25 Ocak Devrimi yıldönümü öncesinde tekrar eden gerek ordu, gerek polis, gerekse vatandaşlardan masumların öldüğü benzer saldırıların delilleri, açıkça bunların 'emniyet yapımı' olduğuna işaret ediyor. Bu saldırılar, halkı korkutmak ve vatandaşların yolsuzluk ve zulme karşı çıkarak onurlu bir yaşam sürme hakkını talep etmek amacıyla sokağa inmesini engellemek için yapılıyor" denildi.

BARIŞÇIL YOLU İZLİYORUZ

Açıklamada, “İhvan, baştan beri darbeyle mücadelede barışçıl yolu benimsediğini vurguluyor. Aynı şekilde teşkilat, şiddet ve silah kullanılmasına karşı olduğunu da vurguluyor. Bu konuda İhvan hakkında öne sürülen iddialar gerçeği yansıtmıyor" ifadelerine yer verildi. Mısır İçişleri Bakanlığı da, 25 Ocak devriminin 5'inci yıl dönümünde her türlü ihtimale hazır olduklarını duyurdu. İçişleri Bakanı Tümgeneral Mecdi Abdulgaffar, “Her an bir terör olayı olabilir, ancak bu bizi korkutmaz" dedi.

Halk kazanacak

Mısır devriminin 5. yıl dönümü kapsamında, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da protesto gösterisi düzenlendi. Bosna Hersek Mısır Birliği tarafından düzenlenen gösteride katılımcılar, başkentteki Mısır'ın Saraybosna Büyükelçiliği binası önünde toplandı. “Herkes için demokrasi ve özgürlük", “Halkın isteği kazanacak, Mısır halkı özgür olacak" gibi dövizler ile Mısır'ın darbeyle görevinden alınan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafı ve Mısır bayrakları taşıyan göstericiler, mevcut Mısır hükümetini protesto etti. Bosna Hersek Mısır Birliği Başkanı Farid Ali Al Zayat, bugün Mısır yönetiminde olan askeri rejimin ülkeyi geriye götürdüğünü ifade ederek, “Ülke tamamen harap olmuş durumda, daha kötüsü olamazdı" dedi. Mısır cezaevlerinde 55 masum insanın nedensiz yere tutulduğunu belirten Zayat, “Muhammed Mursi adil seçimlerle başa gelmiş ilk cumhurbaşkanıydı ve şimdi sebep gösterilmeden idama mahkum edilen devrik bir lider haline geldi" ifadesini kullandı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT