1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Amerikan şirketleri çalışanlarına kürtaj için ülke değiştirme hakkı sunacak
Amerikan şirketleri çalışanlarına kürtaj için ülke değiştirme hakkı sunacak

Amerikan şirketleri çalışanlarına kürtaj için ülke değiştirme hakkı sunacak

ABDli şirketler çalışanlarının kürtaj yapabilmesinin yolunu açacak yeni sağlık sigorta paketlerini açıklamaya başladı.

25 Haziran 2022 Cumartesi 18:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Reuters’in bildirdiğine göre Amerikan şirketleri, ABDli çalışanlarına kürtaj, cinsiyet değiştirme ve cinsiyeti tanımlayıcı sağlık programları için şirket politikaları ve sigorta poliçelerinde değişiklik yapmaya başladı.  

ABD Anayasa Mahkemesi dün, 1973 yılında Roe v. Wade davasındaki kararla yürürlüğe koyulan federal kürtaj hakkı kararını bozduğunu açıkladı.

Mahkeme, muhafazakar çoğunluğun desteğiyle 3’e karşı 6 oyla, Cumhuriyetçiler’in desteklediği ve 15 haftadan sonra kürtajı yasaklayan ‘Mississippi yasasını’ onay verdi. Böylelikle ABD’de kürtaj artık bir anayasal hak olmaktan çıkarıldı.

JPMorgan, Amazon, Starbucks, Tesla, Walt Disney, Netflix, Goldman Sachs, Mastercard ve Microsoft gibi devasa ekonomilere ve çalışana sahip olan şirketlerin de aralarında bulunduğu yüze yakın firma, ABD’de anayasal hak olmaktan çıkarılan kürtaj için yeni sigorta politikalarıyla çalışanlarının ülke dışında kürtaj olabilmelerinin yolunu açıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi Cuma günü, bir kadının anayasal kürtaj hakkını tanıyan ve ülke çapında yasallaştıran ve birçok ülkenin hukuku ve ahlakı için dönüm noktası sayılan 1973 Roe v. Wade kürtaj kararını bozma yönünde karar vererek tarihi bir işe imza atmıştı.

Çalışanlarının kürtaj yapabilmeleri için seyahat yardımlarını şirket politikalarına yansıtan işletmelerin, anayasal hak olmaktan çıkarılan kürtajın yapılabilmesi için bu kadar çok çaba sarf etmesi yozlaşmanın geldiği boyutu açığa çıkarması açısından oldukça önemli görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT