1. HABERLER

  2. HABER

  3. Almanya'da da Mültecilerin Parasına Göz Dikildi!
Almanya'da da Mültecilerin Parasına Göz Dikildi!

Almanya'da da Mültecilerin Parasına Göz Dikildi!

Mülteciler hususunda uyguladığı “açık kapı” politikası nedeniyle Berlin yönetimini eleştiren Bavyera eyaleti, tartışmalı bir karara imza attı.

22 Ocak 2016 Cuma 14:41A+A-

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya yaşanan mülteci göçü karşısında, mültecilerin para ve değerli eşyalarına göz diken ülkelerin arasına Almanya da eklendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uyguladığı mülteci politikasına eleştiriler yönelten Bavyera eyaleti, kamplara getirilen mültecilerin 750 euro’nun üzerindeki nakit para ve değerli eşyalarına el konulmasına karar verdi.

Uygulama hakkında Bild gazetesine konuşan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, “Eyaletimizdeki uygulama ve mültecilerin alacağı yardımlara ilişkin federal düzenleme İsviçre ile benzerlikler taşıyor. Mülteciler kamplara kayıt için geldiklerinde evrak, değerli eşya ve paralarının olup olmadığı kontrol ediliyor.” dedi.

Benzer bir uygulamayı hayata geçiren Baden-Württemberg eyaletinde ise mültecilerin üzerindeki 350 euro’un üzerindeki nakit para ya da değerli eşyalara polis tarafından el konulabiliyor.

Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakandan Karara Tepki

Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise uygulamayı eleştirdi.

“İltica başvurusunda bulunan kişiler yardımlardan önce kendi gelir ve mal varlığını kullanmak zorunda.” diyen Özoğuz, mültecilerin sahip olduğu ziynet eşyaları ve takıların da buna dâhil olduğunun altını çizdi.

Özoğuz bunlara ek olarak, iltica başvurusunda bulunanların sosyal yardım alan kişilerden daha iyi koşullara sahip olduğunu dile getirdi.

"İltica Başvurusunda Bulunmanın Bir Bedeli Olmamalı"

Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde alınan kararı eleştiren bir diğer isim de Sol Parti (Die Linke) milletvekili Ulla Jelpke oldu.

Der Tagesspiegel gazetesine konuşan Jelpke, “İltica başvurusunda bulunanlar, (Almanya Anayasası’ndaki) temel haklarını kullanıyor. Reddedilseler bile bu hakkı kullanmanın bir bedeli olmamalı.” dedi.

İsviçre ve Danimarka’da da Benzer Uygulamalar

İsviçre ve Danimarka da daha önce benzer bir uygulama için harekete geçmişti.

Danimarka mültecilerin 10 bin kron üzerindeki eşyalarına el koyma kararı almıştı, İsviçre'nin de ülkeye giriş yapan mültecilerden bin franktan fazla para ve değerli eşyalarını teslim etmelerinin istendiği iddia edilmişti.

AB, Danimarka'dan Açıklama Bekliyor

Bu arada Danimarka parlamentosunda kabûl edilen kararın ardından AB harekete geçti.

Avrupa Parlamentosu’nda kabûl edilen bir kararla, Danimarka’dan uygulamaya ilişkin açıklama yapmak üzere Brüksel’e bir temsil göndermesi talep edildi.

BM İnsan Hakları Konseyi de Danimarka’nın mültecilerin mal varlığına el konulmasına izin veren karar nedeniyle endişe duyduğunu kaydetti.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT