1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Almanya 34 Afganistanlıyı Sınır Dışı Etti!
Almanya 34 Afganistanlıyı Sınır Dışı Etti!

Almanya 34 Afganistanlıyı Sınır Dışı Etti!

Almanya’nın 34 Afganistanlıyı toplu bir şekilde sınır dışı ettiği bildirildi.

16 Aralık 2016 Cuma 00:51A+A-

Almanya, iltica başvurusu reddedilen 34 Afganistanlıyı toplu bir şekilde sınır dışı ederek Frankfurt Hava Limanı’ndan Afganistan’ın Kabil kentine gönderdi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yoğun eleştirilere hedef olan söz konusu uygulama hakkında, “İltica sistemimizin işlevini kaybetmemesi için bu tür toplu sınır dışı uygulamaları doğru ve gereklidir.” ifadelerini kullandı. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Thomas de Maiziere, ayrıca uygulamanın “sorumlu ve itinalı” bir biçimde devam ettirilmesinden yana olduğunu da belirtti.

almanya_afganistan_sinir_disi_protesto.jpg

Frankfurt Hava Limanı’nda söz konusu uygulamayı protesto etmek üzere ellerinde pankartlar taşıyan kalabalık bir grubun eylemi de sonuç vermedi.

“Bavyera’dan 8 Afganistanlı Gönderildi”

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann, Afganistan’a gönderilenler arasında Bavyera’dan 8 Afganistanlının bulunduğunu açıkladı.

Hermann, Afganistanlıların toplu bir şekilde sınır dışı edilmesine yönelik eleştirilere yanıt olarak, “Dünyanın birçok yerinde radikal güçlerin tehditleri mevcut. Ancak Afganistan’ın güvenlik birimleri Almanya’nın asker ve polis güçleri ile işbirliği içinde insanların güvenliğini ve ülkenin istikrarını sağlamaya devam edecektir.” diye konuştu.

İlk defa gerçekleştirilen toplu bir şekilde sınır dışı etme uygulamasına Baden-Württemberg, Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Hamburg ve Saar eyaletelerinin de katıldığı bildirildi.

Tartışma Sürüyor

Afganistan’ın birçok bölgesinde Afganistan ordusu ile Taliban arasındaki çatışmaların devam ediyor olması ve sürekli saldırıların yaşanması nedeniyle bu ülkeye yönelik sınır dışı uygulamaları tartışmalı bir konumda bulunuyor.

“12 Binden Fazla Afganistanlı Sınır Dışı Edilmeyi Bekliyor”

Federal İçişleri Bakanlığı sözcülerinden Johannes Dimroth, 30 Eylül 2016 tarihi baz alınarak iltica talebi reddedilmiş olan ve bu nedenle Almanya’da sınır dışı uygulamasına tâbi 12 bin 539 Afganistanlı olduğunu açıkladı.

Dimroth, Afganistan’ın güvenlik durumunun bölgelere göre farklılık gösterdiğini ancak son dönemlerde güvenlik durumunda önemli bir değişim kaydedilmediğini de vurguladı.

“Afganistan’ın Birçok Bölgesi Yeteri Kadar Güvenli”

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Başkanı William Lacy Swing birçok durumda Afganistanlıları sınır dışı etme uygulamasının aykırı bir şey olmadığını söylüyor. Swing, “Afganistan’ın birçok bölgesinde yeteri derecede güvenlik olduğu için IOM, düzenli aralıklarla ülkelerine dönmek isteyen Afganistanlıları Almanya’dan gönderiyor. Ancak IOM her bir kişinin durumunu inceliyor ve ülkelerine dönen kişiler ile de sürekli temas hâlinde bulunuyor.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum