1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Alevilerin Diyanet takıntısı bitmez
Alevilerin Diyanet takıntısı bitmez

Alevilerin Diyanet takıntısı bitmez

Alevi derneklerinin açıklamaları hangi dine inandıkları sorusunu akıllara getirdiği gibi İslam'a karşı bir nefret duygusu taşıdıklarını düşündürtüyor.

25 Aralık 2022 Pazar 19:54A+A-

HAKSÖZ HABER

Alevi dernek ve konfederasyonların yaptığı açıklamalar dikkat çekiyor. İslam harici bir dini ve Cami harici bir ibadethaneyi mesken kabul ettikleri üzerine açıklamalarda bulunan Alevi yapılarının Diyanet'e yönelik öfkesi de dinmiyor. 

İstanbul'da, Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde "Laik ve demokratik Türkiye için Büyük Alevi Kurultayı" düzenlendi. Programda konuşan Alevi dernek yetkililerin açıklamalara akıllara "Aleviler hangi dine müntesip?" sorusunu getirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Derneği'nce düzenlenen toplantıda "Çağdaş, bilimsel, laik, anadilde eğitim", "Doğa ve canlı kıyımına hayır", "Zorunlu din dersleri kaldırılsın", "Madımak, utanç müzesi olsun", "Ocağıma, inancıma dokunma" söylemleri dikkat çekti. 

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan konuşmasında, "Aleviler diyor ki, cem bizim ibadetimiz, cemevi ibadethanemiz. Bu ülkede bizim çocuklarımıza bizim inancımız olmayan bir inancı dayatmayın diyoruz. Kamuda ayrımcılığa son verin. Aleviler diyor ki biz buradayız. Biz bu toprakların kadim inançlarından biriyiz, yok saymakla bir yere varamazsınız" dedi.

Alevi dernek temsilcilerinin konuşmasının ardından hazırlanan bir sonuç bildirgesi okundu. Bu sonuç bildirgesinde Diyanet'in kapatılmasından tutun da Cemevlerinin ibadethane olmasına kadar birçok garip talep dile getirildi. Bildirgede dikkat çeken talepler şunlar oldu: "Cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilmesi, Zorunlu din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tasfiyesine dönük adımların atılmaya başlanması, Alevi inancında özel yeri olan günlerin resmi tatil edilmesi..."

HABERE YORUM KAT

13 Yorum