1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Aleviler gerçekten ne istiyor?
Aleviler gerçekten ne istiyor?

Aleviler gerçekten ne istiyor?

Devletin 300 Alevi dedesini Kerbela’ya götürme projesi Alevileri rahatsız etmiş!

22 Haziran 2022 Çarşamba 12:00A+A-

HAKSÖZ HABER

İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 300 Alevi dedesini Kerbela’ya götürecek. Türkiye genelinde Valiliklere gönderilen yazıda 2022 Aralık ayında Kerbela’ya götürmek için 300 Alevi dedesinin bulunması istendi. 

Yazıda ‘Masrafların bakanlığımız tarafından karşılanacağı’ ifadeleri yer aldı. Kaymakamlıklara gönderilen yazıda, “İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 2022 yılı Aralık ayında ‘Kerbela Programı’ gerçekleştirilecektir. Masrafların bakanlığımız tarafından karşılanacağı programda 300 cemevi dedesi Kerbela’ya götürülecektir. Program içeriği ileriki bir tarihte gönderilecektir. Kaymakamlıklarımız ilçesinde bulunan cemevleriyle iletişime geçerek katılmak isteyen dedelerimizin isimlerini, TC kimlik numaralarını ve iletişim bilgilerini 20.07.2022 tarihine kadar müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

İktidarın attığı bu adım ise en çok Alevileri rahatsız etmişe benziyor. Cumhuriyetin haberine konuşan Alevi STK yetkilileri tabir-i caize ateş püskürüyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Devlet cemevlerimizi tanımıyor, eşit yurttaşlık taleplerimizin hiç birini kabul etmiyor ama Alevi dedelerini Kerbela’ya götürüyor. Cemevlerimizin içine girip, dışlanmış, yandaş, çakma dedeler bularak Alevi toplumunu asimile etmeye, kendilerine göre yeni bir Alevilik oluşturmaya çalışıyorlar” sözleriyle iktidarın attığı adımı “asimilasyon” ile suçluyor!

Aynı haberde İçişleri Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlıklarının 19-23 Ağustos arasında “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” sloganıyla Hacıbektaş Dedebağı’nda Alevi gençlerle 4 gün konaklamalı “Hacıbektaş Gençlik Kampı” düzenlediğini de öğrenmiş bulunuyoruz. Ancak Alevi dernekler buna da çok tepkili! Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan konuya ilişkin “Alevi gençleri gezi, tur, tatil istemiyor, Alevi kimliklerinin tanınmasını ve eşit yurttaşlık hakkını istiyorlar. Alevi gençleri bağımsız, demokratik bir cumhuriyet, laik ve çağdaş bir eğitim istiyorlar” demiş…

Özetle Alevi gençleri de iktidarın onlar için yaptığı konaklamalı programı değil “laik ve çağdaş eğitim” istiyorlarmış! İnsan ne söyleyeceği bilmiyor gerçekten. Belli ki Alevi toplumunun durmadan yakındığı “dışlanmışlık” hissiyatının aşılması için yetkililer bu tarz programlar düzenliyorlar. Ancak bazı kesimlere yaranmak mümkün değil…. Hani ağzınızla kuş tutsanız bile onların size olan bakış açısı değişmez!

Alevilerin ideolojik bir perspektifle hareket etmeleri onları bu toplumdan uzaklaştıran şeylerin başında geliyor! Bu sebeple Alevi derneklerinin zeytinyağı gibi üste çıkmaktansa önce kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor! İktidar ise Alevi dernekleri ikna etmek için Kerbela'ya götürmekle uğraşmamalı. Tepkilerden anlaşıldığına göre durum eskisinden de kötü oluyor!

HABERE YORUM KAT

17 Yorum