1. HABERLER

  2. HABER

  3. Alevi Dedelerini İran’a CHP mi Götürdü?
Alevi Dedelerini İran’a CHP mi Götürdü?

Alevi Dedelerini İran’a CHP mi Götürdü?

Alevi dedelerinin İran'a götürülmesi olayını, CHP'li İzmir Konak Belediyesi'nin organize ettiği iddia edildi.

25 Haziran 2013 Salı 11:20A+A-

Evrensel Alevi Bektaşi Birliği'nin Türkiye'deki Alevi dedelerini İran'a götürdüğü yönündeki haberlerde yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. İranlıların bağış adı altında Alevi derneklerine para teklif ettikleri öne sürülüyor.

Celil Selim'in haberindeki iddiaya göre, 55-65 yaşları arasındaki yüzlerce Alevi dedesinin İran'a götürülme işini İzmir Cem Vakfı eski Şube Başkanı Av. Ali İhsan Şahin üstlenmiş. Gezinin organizasyonunu ise CHP'li İzmir Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan yapmış.

'MOLLALAR İRAN'A' DİYENLER İRAN YOLLARINDA...

Evrensel Alevi Bektaşi Birliği'nin, 60 kişiden oluşan ilk ziyaretçi turunu geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirdiği belirtiliyor. 

Gelişmelere tepki gösteren Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Genel Başkanı Özdemir Özdemir, Türkiye'de yıllarca dindar kesim üzerinde 'Mollalar İran'a' diye slogan atan Alevilerin son zamanlarda İran'daki mollaları ziyaret etmesi ve mollaların Türkiye'deki cemevlerine gelip konferanslar vermesini anlamakta zorlandıklarını belirtiyor. Özdemir ayrıca, son zamanlarda Alevi dedeleriyle İranlı mollalar arasındaki karşılıklı ziyaretlerin, son yaşanan siyasi gelişmelerle bir ilişkisinin olup olmadığını da sordu.

İRAN, BİZE PARA TEKLİF ETTİ

Özdemir, İranlıların bağış adı altında kendilerine 200 bin dolar tutarında para teklif ettiklerini de söyledi. Özdemir şunları söyledi:

"Ankara'da bir kuruluş aracılığıyla bizimle irtibat kuran iki kişi, derneğimize bağış yapmak istediler. Yapmak istedikleri bağışın 200 bin dolar gibi bir meblağ olduğunu öğrendiğimizde tabiî ki araştırdık. Bu iki kişiden birinin İranlı olduğunu öğrenince bu bağışı kabul etmedik ve gerekli girişimlerde bulunduk."

BAĞIŞ KABUL EDİLMEDİ

İşin arkasında İran olduğunu görünce yapılmak istenen bağışı kabul etmediklerini ifade eden Özdemir, bu İranlı kişinin sonradan İzmir ve İstanbul'da 1 dernek, 1 vakıf ve Ankara'da 1 dernek aracılığıyla Alevi vatandaşları İran'a götüren ekipte olduğunu kaydeden Özdemir devamla şunları söyledi: "İran'a giden dedelerin ilk söyledikleri; 2 gün devrim muhafızlarıyla görüştürdüler. 3. gün Hamaney ile görüştürdüler. Ondan sonra insanları gezdirip tekrar Türkiye'ye gönderdiler. Tabii biz bu bilgileri devletin yetkili organlarına bir ay önceden bildirdik. Alevi dedeleri bizlere İran'da neler konuşulduğunu net anlatmıyorlar; ama sadece şunu anlıyoruz, İran'la Türkiye'deki Alevi topluluğunu kaynaştırmaya çalışıyorlar."

"ALEVİLERİ İRAN'LA ÖZDEŞLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Cumhuriyet tarihinde “Mollalar İran'a” diye slogan atanların şu anda Alevi vatandaşları İran'la özdeşleştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Özdemir konuşmasını şöyle tamamladı: "Son günlerde Alevi toplumunu sokağa çekip Gezi olaylarının bir bütünü haline dönüştürmeye çalışıyorlar. İzmir Karşıyaka'da bir cemevine İran'dan bir molla getirildi. Bu molla durup dururken cemevine neden getirildi? İranlı mollaların Türkiye'deki cemevlerini ziyaret etmesiyle planlanan nedir. Sağduyulu Alevi dedelerimin, kardeşlerimin ve bacılarımın biraz  düşünmelerini istiyorum. Alevi toplumunun üstüne oynanan oyunları görmelerini istiyorum."

Kaynak: YENİ AKİT

 

HABERE YORUM KAT