1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Al Jazeera Gazetecileri İçin Karar Yine Ertelendi
Al Jazeera Gazetecileri İçin Karar Yine Ertelendi

Al Jazeera Gazetecileri İçin Karar Yine Ertelendi

Mısır mahkemesi, ülkedeki askeri rejim tarafından Aralık 2013’te tutuklanan üç Al Jazeera gazetecisiyle ilgili kararını onuncu kez erteledi. Karar duruşması için yeni tarih 29 Ağustos.

03 Ağustos 2015 Pazartesi 02:29A+A-

Mısır'da darbe sürecinde haber yaparken tutuklanan Al Jazeera gazetecileri Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi'nin kararın verilmesi beklenen bugünkü duruşmada karar yine çıkmadı. Mahkeme güvenlik gerekçesiyle kararı ikinci kez erteledi. Karar duruşması 29 Ağustos'ta görülecek.

Gazetecilerden Muhammed Fehmi ve Peter Greste 7'şer yıl, Baher Muhammed ise 10 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. 30 Temmuz'da görülecek karar duruşması yargıçın hasta olduğu belirtilerek bugüne ertelenmişti.

Erteleme kararı üzerine bir açıklama yapan Al Jazeera Media Network Genel Müdür Vekili Dr. Mostefa Souag  "Hepimiz Baher Muhammed, Muhammed Fehmi ve Peter Greste’nin çektiği sıkıntıların artık sona ereceğini bekliyorduk. Üçü de son 19 aydır büyük bir baskı ve stres altında ve kesinleşmiş kararın ertelenmesi, hem onlar hem de aileleri üzerindeki gerilimin devam etmesi demek. Mısırlı yetkililerin Baher, Peter ve Muhammed aleyhindeki suçlamalara derhal son vermesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir” açıklamasını yapmıştı. 

Gazetecilere özgürlük çağrıları altında tüm dünyada büyük tepki toplayan davada Al Jazeera çalışanları 'yalan haber yaymak' ve darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmekle suçlanıyor.

Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi Mısır'da 412 gün hapiste kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Hapisteki diğer gazeteci Peter Greste ise ülkeden sınırdışı edilmişti.

Gazetecilere ağır cezalar

Muhammed Fehmi ve Peter Greste 7 yıl hapse mahkûm edilirken Baher Muhammed 'silah bulundurduğu' iddiasıyla’ 10 yıla mahkûm edildi. Ancak temyize başvuran Al Jazeera gazetecileri için mahkeme altı ay sonra yeniden yargılama kararı aldı. Mesleki sorumluklarını yerine getirdiklerini savunan üç gazeteci ve Al Jazeera suçlamaları reddediyor.

Davaya destek

Dava süreci boyunca dünyanın her yerinden gazeteci, sivil toplum örgütü ve siyasetçi üç Al Jazeera çalışanına destek verdi. Dava ile ilgili konuşan Amerikan başkanı  Barack Obama, “Al Jazeera gazetecilerin durumu ile ilgili hem özelde hem kamuoyunda tavrımız net. Serbest bırakılmalılar” dedi.

Bugün Mısır mahkemesinden çıkacak karar ile ilgili Baher Mohammed ise “Hiçbir beklentim yok. Sadece günü gününe yaşıyorum. Suçsuz bulunsam bile hâlâ hapiste yardıma ihtiyacı olan gazeteciler ve basın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.    

Kaynak: Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT