1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Al Jazeera Çalışanları Serbest
Al Jazeera Çalışanları Serbest

Al Jazeera Çalışanları Serbest

Mısır'da haksız suçlamalarla 411 gündür hapiste tutulan Al Jazeera'nin iki gazetecisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Al Jazeera, "Doğru adım ancak bu gülünç dava tamamen düşmeli' açıklamasını yaptı.

12 Şubat 2015 Perşembe 15:11A+A-

Hapisteki Peter Greste'in serbest bırakılmasının ardından Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı.

Kararla ilgili Al Jazeera’dan yapılan açıklamada, “Kefaletle serbest bırakma kararı doğru yolda atılmış küçük bir adımdır. Bu adım Baher ve Muhammed’e 411 gündür ayrı olduğu aileleriyle  vakit geçirme fırsatı verecek. Ancak hedef, mahkemenin doğru kararı vererek bu gülünç davayı tamamen düşürmesidir” ifadeleri kullanıldı.

Mısır Yargıtay Mahkemesi tutuklu Al Jazeera çalışanlarının yeniden yargılanma kararının gerekçesinin 'delil yetersizliği' ve 'savunma hakkına özensizlik' olduğunu açıklamıştı.

Avustralyalı Peter Greste, geçtiğimiz hafta Sisi'nin af yetkisiyle serbest bırakılmasının ardından ülkeyi terk etmişti.

Diğer iki gazeteci Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi hakkında ise herhangi bir karar açıklanmadı. Aynı zamanda Kanada vatandaşı olan, Muhammed Fehmi, geçtimiz hafta Mısır vatandaşlığından ayrılmıştı. 

Kanada Başbakanı Harper, Muhammed Fehmi’nin serbest bırakılması için Sisi’ye mektup göndermişti.

Gazetecilere ağır cezalar

Al Jazeera muhabirleri Peter Greste ve Muhammed Fehmi 'yalan haber yaymak' ve darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkûm edilmişti.

Baher Muhammed aynı cezanın yanı sıra, 'silah bulundurduğu' iddiasıyla üç yıl daha ceza alınca cezası 10 yıla çıktı.

Gazeteciler 29 Aralık 2013'te gözaltına alınmış ve Haziran ayında söz konusu ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT