1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Al Gülüm Ver Gülüm; Esed 3. Kez Devlet Başkanı
Al Gülüm Ver Gülüm; Esed 3. Kez Devlet Başkanı

Al Gülüm Ver Gülüm; Esed 3. Kez Devlet Başkanı

Suriye'de Beşşar Esed, yapılan göstermelik seçimlerde oyların yüzde 88.7'sini alarak (!) üçüncü kez devlet başkanı oldu. Muhalefet ise seçimleri "düzmece" olarak nitelendirdi.

05 Haziran 2014 Perşembe 03:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye'de Salı günkü yapılan devlet başkanlığı “seçim”ini, resmi olmayan sonuçlara yüzde 88,7'lik oyla Beşşar Esed'in kazandığı (!) açıklandı. Daha önce anayasa mahkemesi Esed'in yüzde 73,47 oy aldığını açıklamıştı.

Suriye Halk Meclis Başkanı Muhammed Cihad el-Lahham, seçime katılımın yüzde 73,42 olduğunu iddia ederek, ülke içi ve dışındaki 15 milyon 845 bin 575 seçmenden 11 milyon 634 bin 412'sinin oy kullandığını ileri sürdü. Lahham, Esed'in, 10 milyon 319 bin 723 oy alarak yeniden, "Devlet Başkanı" seçildiğini söyledi!

Hükümetin onayladığı ve kamuoyunda çok da tanınmayan diğer adaylar Hasan en-Nuri'nin 500 bin 279 oyla yüzde 4,7, Mahir Abdulhafiz Haccar'ın ise 372 bin 301 oyla yüzde 3,2'de kaldığını aktaran Lahham, geçersiz oy sayısının ise yüzde 3,8'e tekabül eden 442 bin 109 olduğu kaydetti.

Seçimler rejimin kontrolündeki bölgelerde gerçekleştirildi. Fakat ülkenin kuzeyi ve doğusunda bazı bölgeler hala muhaliflerin kontrolünde.

MUHALİFLER: DÜZMECE BİR SEÇİM

Rejim karşıtlarının oluşturduğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise seçimleri "düzmece" olarak nitelendiriyor. SMDK Başkanı Ahmed el-Carba Suriyelilerden seçimi boykot etmelerini istemişti.

Silahlı direniş grupları ise zaten seçimin hiçbir meşruiyetinin olmadığını ifade ediyorlar.

162 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Suriye'de, 15 Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü.

Rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar sonucu yaklaşık 162 bin kişi öldü, üç milyon kişi de ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Şam yönetimi seçimlerde aday olmak isteyenlerin son 10 yıldır Suriye'de yaşamasını şart koşmuştu.

Bu kural zaten Esad'ın muhalifleri arasında olan ve yurt dışında yaşayan önemli isimlerin aday olmalarını engellemişti.

Suriye'de son dönemde hükümet güçleri önemli asker kazanımlar elde etmiş, bazı muhalif gruplar da birbirleriyle çatışmaya başlamışlardı.

Varil Bombardımanı Devam Etti

Esed rejimi, bir yandan “seçim” yaparken öte yandan muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelere yönelik havadan ve karadan saldırılarını sürdürdü. Son iki günde 20’si çocuk ve 13’ü kadın 162 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti.

Aynı zaman diliminden 3 ayrı kare:

suriye-secim.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum