1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Aktivistin Öldürülmesini Örtme Çabası
Aktivistin Öldürülmesini Örtme Çabası

Aktivistin Öldürülmesini Örtme Çabası

Mısır Savcılığı geçtiğimiz ay Tahrir Meydanında polis kurşunuyla can veren Şeyma Şabbağ olayına yayın yasağı getirdi.

16 Şubat 2015 Pazartesi 17:14A+A-

HAKSÖZ-HABER

İslami hareket mensuplarına karşı azgın bir savaş yürüten Sisi yönetiminin zulmü farklı kesimlerden muhalifleri de tırpanlamayı sürdürüyor. Geçtiğimiz ay 25 Ocak Devriminin 4. yıldönümü dolayısıyla Tahrir meydanında düzenlenen gösteride Sosyalist Halk Hareketi Partisi üyeleri, polis engeliyle karşılaşmış ve ardından çıkan arbede sırasında partinin İskenderiye Genel Sekreteri Şeyma Şabbağ hayatını kaybetmişti.

Görgü tanıkları 31 yaşında bir anne ve şair olan Şabbağ’ın yakın mesafeden polis tarafından açılan ateşle öldürüldüğünü söylemekteler. Buna karşın yönetim konuyu karanlığa mahkum edecek söylemler ileri sürmüş ve nereden ateş açıldığının bilinmediğini beyan etmişti.

Aslında Mısır’da muhalif göstericilere yönelik bu tür cinayetler sıradanlaşmış durumda. Şabbağ’ın ölümünden sonraki gün tam 20 protestocu güvenlik güçlerinin açtığı ateşle can verdi. İslami hareket mensuplarının kitleler şeklinde katledilmesi hiç gündem dahi olmuyor. Buna rağmen Şabbağ cinayeti Mısır’da çok konuşuldu. Öyle ki Abduılfettah es-Sisi dahi onu “kızı” gibi gördüğünü söylemiş ve polise bu cinayeti aydınlatması için elinden geleni yapması talimatını vermişti. Aynı şekilde Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, olayın ardından, “Şeyma’yı öldüren polis dahi olsa onu kendi ellerimle adalete teslim edeceğim” açıklamasında bulunmuştu.

Oysa olayın renginin giderek değiştiği görülmekte. Mısır devlet televizyonu Perşembe günü yaptığı bir yayınla baş savcı Hişam Bereket’in konuyla ilgili her türlü yayına yasak getirdiğini ve olayın aydınlatılmasına yarayacak bilgiye sahip olanların polise başvurmaya çağırdığını duyurdu.

Muhalifler ve Şabbağ’ın dostları bu yolla konunun kapatılmaya çalışıldığını iddia etmekteler. Necad el-Burac adlı avukat şunları söylüyor:

“... Her gün yeni cinayetlerle karşılaşıyoruz. Önce insanlar yeni kurbanlarla ilgili biraz gürültü yapıyorlar. Ve bu arada eskileri unutuyorlar. Bu onların izledikleri politika! Bu yolla Şeyma Şebbağ hakkında konuşulması da engellenmiş olacak. Ve adım adım onu da unutacağız!”

(Kaynak: NYT)

HABERE YORUM KAT