1. HABERLER

  2. HABER

  3. Akil İnsanlar Uğur Kaymaz'ın Evinde
Akil İnsanlar Uğur Kaymazın Evinde

Akil İnsanlar Uğur Kaymaz'ın Evinde

Akil İnsanlar Heyeti bugün Mardin'de babası ile birlikte öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın ailesini ziyaret etti.

18 Nisan 2013 Perşembe 19:00A+A-

Akil İnsan Heyeti'nden Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Ahmet Faruk Ünsal ve Lami Özgen Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 21 Kasım 2004 günü babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 'terörist' denilerek öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın ailesini ziyaret etti. Heyet, Uğur Kaymazın amcası olan BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz, babanesi Emine Kaymaz ve annesi Makbule Kaymaz ile görüştü.

BDP Mardin İl başkanı Reşat Kaymaz , barış sürecini desteklediklerini ve artık insanların ölmesini istemediklerini belirterek, "Ağabeyim ve yeğenim polisler tarafından katledilmesine rağmen suçlu bulunmadılar. Bu bizi yaralamakta, barış sağlanacaksa faili meçhullerin aydınlatılması gerekir. Kürtlerin haklarının teslim edilmesi ve anayasal güvence altına alınması durumunda çatışma ortamının sona erecektir" dedi.

Heyette yer alan Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye'de bir sürecin başladığını, bu sürecin bir daha Uğur Kaymaz'ların ölmemesi ve insanlarımızı kaybetmemek için olduğunu söyledi. Ünsal, "Hem Başbakan'dan hem de Öcalan'dan gelen talep üzerine akil insanlardan bir heyet oluştu. Biz de bu anlamda buradayız. Bölgede yaptığımız toplantılarda benzer talepler var. Demokratik bir anayasa sürdürebilir bir barış için eşit vatandaşlık anadil gibi temel kalemler var. Biz bunları raporlaştırıp gerekli yerlere götüreceğiz. Bu süreç kardeşlik hukukunun yeniden inşası içindir. Sürecin sonunda barış olacaksa bu görev bizim için şereftir" dedi.

Uğur Kaymaz'ın babaannesi Emine Kaymaz da barış isteğini belirterek, "Artık ölümler olmasın, ölümler dursun istiyoruz" dedi. Anne Makbule Kaymaz, "Hala çocukların ölümlerini duyuyoruz. Artık çocuklar ölmesin istiyoruz. Barış olsun istiyoruz" dedi. 

SİNCAR: EŞİM ÖLDÜĞÜNDE EVİME BOMBA ATILDI

Heyet üyeleri daha sonra 4 Eylül 1993 günü Batman'da öldürülen kapatılan DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın esi eski Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar'ı evinde ziyaret etti. Eşinin ölümünde çok sorunlar yaşadıklarını belirterek, taziyede oldukları sırada evlerine 3 bombanın atıldığını söyledi. Eşinin öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçtiğini ve hala katillerinin yakalamadığını belirten Sincar, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için sürece katkı sunacağını söyledi.

Yeni anayasada Kürtlerin haklarının güvence altına alınmasını isteyen Sincar, "Asıl barış olmasını istiyoruz, göstermelik barış olmasın. Atılacak adımlara bakarak güvenimiz artmalı, yaşadığımız bu acıların sorumlusu kimse yanlış yaptığını kabul edip özür dileme erdemliğini göstermeli. Bu günlere neden nasıl geldik bunun farkında olmalıyız. Bunlar gerçekleştiğinde barış umutları da artacaktır. Herkesin içinde temsil edildiğini hissettiği yeni bir anayasa olmalı, eğer kardeşsek bu kardeşliğin bir hukuku olmalı, anayasa ana gibi olmalı tüm kardeşleri kucaklamalı" dedi.

Heyet üyeleri daha sonra Kızıltepe'de yeni hizmete giren Hububat Ticaret Merkezi'nde Sivil Toplum Örgütü Platformu üyeleriyle görüştü. Platform dönem sözcüsü Mehmet Şerif Öter, yeni merkezin barış amaçlı bir toplantıya ev sahipliği yapmasından dolayı memnun olduklarını belirterek, süreçten umutlu olduklarını söyledi.

(DHA)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum