1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Akademi Derneğinden Uludere Protestosu
Akademi Derneğinden Uludere Protestosu

Akademi Derneğinden Uludere Protestosu

Muş’ta faaliyet gösteren Akademi Derneği, Uludere’de 35 kişinin katledildiği hava bombardımanının sorumlularını bulmasını istedi.

02 Ocak 2012 Pazartesi 17:09A+A-

Muş Akademi Derneği tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni:

Gerekçesi Ne Olursa Olsun…

29 Aralık 2011 tarihinde, Uludere’de 35 insanımızın öldürüldüğü elim bir olayla sarsıldık. Tüm vicdan sahiplerini derinden yaralayan bu acı olayda, hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet,  ailelerine baş sağlığı dileriz.

Son birkaç yılda demokratikleşme adı altında Kürt sorununun çözümüne dönük, sosyal, siyasal ve kültürel alanda birçok çalışma yapılmış, yakın zamanda kimi hükümet yetkilileri tarafından konuyla ilgili olarak, yeni anayasada problemin çözümüne dönük ciddi adımların atılabileceği yönünde işaretler verilmişti.

Şiddete dönük çözüm girişimlerinin, soruna çözüm olamayacağı düşüncesi olgunlaşma arefesinde iken, böyle bir saldırının, gerekçesi ne olursa olsun, tipik bir savaş konseptini yeniden çağrıştırdığı ve bölge halkında böyle bir algıya yol açtığı gözlenmektedir. Son birkaç aydır güvenlik eksenli, “burnunu sürtme” psikolojisi çerçevesinde gelişen söz konusu konsept, böyle vahim bir olayın meydana gelmesi ile yeni karşıt sosyal tabanlı bir algının ortaya çıkması tehlikesini de beraberinde getirme riskini taşımaktadır. Yeni anayasa çalışmalarının konuşulduğu bir dönemde böyle bir müdahalenin meydana gelmesi manidardır.

Arka planı ne olursa olsun, hükümetin türlü argümanlarla meseleyi örtmemesi, bu konunun üstüne ciddiyetle gitmesi gerekmektedir. Söz konusu olayın hata sonucu veya kasten meydana gelip gelmediği ortaya çıkarılmalı ve sorumlular derhal cezalandırılmalıdır. Hükümet; olayın zaman aşımına uğrayarak unutturulması biçiminde psikolojik bir tavırdan uzak durmalı ve sürecin klasik devlet fetişizmi kalıpları içinde örtülmesini engellemelidir. Olayla ilgili tüm gelişmelerin sosyal hukuk devleti anlayışı ekseninde şeffaf bir biçimde halkla, özellikle kayıp yakınlarıyla paylaşılması; hayatını kaybeden insanların ailelerinden resmi ağızdan özür dilenerek bu ailelere acilen tazminat ödenmesi gerekmektedir. Muş Akademi Derneği olarak bu olayın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.

MUŞ AKADEMİ DERNEĞİ 

 

HABERE YORUM KAT