1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Parti'nin “Bugün Seçim Olsa” Anketi Açıklandı
AK Parti'nin “Bugün Seçim Olsa” Anketi Açıklandı

AK Parti'nin “Bugün Seçim Olsa” Anketi Açıklandı

7 Haziran seçimleri sonrasında AK Parti'nin yaptırdığı ilk büyük ankette çarpıcı sonuçlar çıktı. Seçmenin yüzde 5'lik bir bölümünün başka partilere oy verdiği için pişman olduğu belirlenen ankette CHP ve MHP'nin oylarında gerileme var.

10 Temmuz 2015 Cuma 18:30A+A-

AK Parti, 7 Haziran seçimlerinden sonra ilk büyük anketini yaptırdı. Anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Seçmenin yüzde 5'lik bir bölümünün başka partilere oy verdiği için pişman olduğu belirlendi. Ankette olası bir erken seçimde AK Parti'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 45.6'ya yükseldi. Bu da 280 milletvekili ile tek başına iktidar anlamına geliyor. CHP oyları gerilerken, MHP'nin oy oranı yüzde 16'ya geriledi.

AK Parti'de yükselme

Anket sonuçları, daha önce AK Parti'ye oy verip 7 Haziran'da başka partilere yönelen seçmenlerin yüzde 5'e yakın bölümünün bu kararlarından pişman olduklarını gösterdi. Sabah'ta yer alan habere göre "Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz" sorusuna karşılık seçmenlerin yüzde 45.6'sı AK Parti'ye oy vereceklerini bildirdi. Bu oy oranı 280 milletvekiline denk düşüyor. Bu da erken bir seçimde AK Parti'nin tekrar tek başına iktidar olma çoğunluğunu yakalayacağı anlamına geliyor.

CHP yüzde 22'ye indi

Anket sonuçları, CHP oylarının ise hızla erimeye başladığını ortaya koydu. CHP yüzde 22'lere gerilerken, MHP oylarında çok az bir düşüş görüldü.

Geziciler HDP'ye oy verdi

HDP ise yüzde 13'lük oyunu koruyor. Ortaya pek de tahmin edilmeyen sürpriz bir sonuç çıktı. AK Parti seçmeninin yüzde 2'lik bölümü emekliye ikramiye verilmesi gibi vaatler nedeniyle CHP'ye oy verdi. Oyların yüzde 3'ü de HDP'ye gitti. HDP'ye oy verenlerin yüzde 15-16'sı Türk kökenli seçmenler oldu. Bunların büyük çoğunluğunu ise Gezi'yi destekleyenler oluşturdu.

MHP seçmeni AK Parti ile koalisyon istiyor

MHP seçmenin yüzde 60, CHP ve HDP seçmeninin ise yüzde 30 civarındaki bölümü AK Parti ile koalisyon istiyor. AK Parti tabanının tercihi de MHP'den yana.

HABERE YORUM KAT