1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Partili Vekil: “10. Yıl Faşist Bir Marştır”
AK Partili Vekil: “10. Yıl Faşist Bir Marştır”

AK Partili Vekil: “10. Yıl Faşist Bir Marştır”

CHP ile AK Partililer arasında Meclis'te 10. Yıl Marşı tartışması yaşandı.

09 Temmuz 2013 Salı 15:50A+A-

CHP'liler Ak Partililerin 10. Yıl Marşı'na "İstiklal Marşı'na gösterilen saygı" gibi saygı gösterilmesini dayatınca Ak Partililer de "10. Yıl Marşı faşist bir marştır" diye karşılık verdi.

Edirne'de Kırkpınar Güreşleri'nin kapanış töreninde 10. Yıl Marşı çaldığı için, İstiklal Marşı çalınmış gibi, aralarında bakanın da bulunduğu protokolün ayağa kalkmamasına büyük tepki gösteren CHP'liler ile Ak Partililer arasında TBMM'de sert tartışmalar yaşandı. Ak Partililer, 10. Yıl Marşı'nın ideolojik bir marş olduğunu belirterek dayatılmasından rahatsızlık duyarken; CHP'liler de İstiklal Marşıymış gibi saygı gösterilmesini istiyor. 

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair "Torba Kanun Teklifi"nin görüşmelerinde, "Kırkpınar güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokolde oturanların ayağa kalkıp kalkmaması" tartışması yaşandı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Kırkpınar Başpehlivanlık final güreşlerinde, 10. Yıl Marşı eşliğinde Türk bayrağının sahada dolaştırılması sırasında protokolde oturan bakanlar ve valinin ayağa kalkmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırkpınar'da cumhuriyetin marşlarından birisi olan 10. Yıl Marşı'nın seslendirildiğini ifade ederek, "O bayrak oradan geçiyor, on binlerce insan ayağa kalkıyor ama protokol kalkmıyor" yorumunda bulundu.

Öztrak'a cevap veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Edirne Kırkpınar güreşlerinde protokoldekilerin ayağa kalkmasını gerektirecek olan şey İstiklal Marşı'dır. Bayrağımıza elbette sonuna kadar saygımız vardır ama ideolojik söylem haline inatla getirilen 10. Yıl Marşı'nda vatandaşları veya protokolü ayağa kalkmaya zorlamak kimsenin haddi ve hakkı değildir" dedi. 

Tartışmalar sırasında AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "O cumhuriyet marşı değil, faşist bir marştır" diye bağırdı.

"Yürü Yürü Hadi Dışarı Çık Sen"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da 10. Yıl Marşı'nın Türkiye'nin marşı olduğunu belirterek, "Bu marşa faşist diyen kafayı kınıyorum" yorumunda bulundu.

Vural, AK Parti sıralarından laf atan bir milletvekiline, "Sen muhatap alınacak birisi değilsin, yürü yürü hadi, dışarı çık sen" yanıtını verdi.

Oktay Vural, cep telefonundan bir görüntü göstererek, "Burada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, İstiklal Marşı'nın okunmadığı, Türk bayrağının asılmadığı, PKK bayrağının asıldığı bir toplantıda ayağa kalkıyor. Burada kalkıyorsunuz, orada neden kalkmıyorsunuz?" değerlendirmesinde bulundu.

ONUNCU YIL MARŞI NE ZAMAN YAZILDI?

Onuncu Yıl Marşı, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından yazıldı ve Cemal Reşit Rey tarafından 1933 yılında bestelendi. 29 Ekim 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yıl kutlamaları için düzenlenen yarışmada birinci seçildi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum