1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Parti ve CHP'den Operasyona İlk Yorum
AK Parti ve CHPden Operasyona İlk Yorum

AK Parti ve CHP'den Operasyona İlk Yorum

AK Partili Hayati Yazıcı, 28 Şubat darbesinde rol alan tüm aktörlerin cezalandırılacağını söylerken CHP tepkili.

12 Nisan 2012 Perşembe 13:53A+A-

28 Şubat darbesiyle ilgili olarak yapılan suç duyuruları üzerine operasyonlar başladı. Bugün yapılan operasyonlarla ilgili hükümetten ilk yorumu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan geldi.

Bakan Yazıcı, 28 Şubat darbesinde rol alan tüm aktörlerin cezalandırılacağını söyledi. Hayati Yazıcı, "Bunlar önemli gelişmeler, Türkiye'de artık dizginleri halk, millet eline aldı. Demokratik temizlik yapılıyor. Aktif rol alan aktörler cezalandırılacak" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise gündemle ilgili “Türkiye'nin yakın siyasi tarihi ile yüzleşmesi ülkemizin itibarını artırır.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin: “Türkiye yaşadıkları ile yüzleşmek zorundadır.”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Türkiye geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor, işin özü bu.”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 28 Şubat'ın Türkiye demokrasisinin kara tarihlerinden biri olduğunu belirterek, bu dönemle ilgili mağduriyetlerin araştırılması ve gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: “28 Şubat dönemi hukukun zorlandığı ve yetkilerin aşıldığı bir süreçti. Adli süreç işliyor, herhangi bir değerlendirme yapmak doğru olmaz, söyleyen olursa da yanlış yapmış olur.” 

***

Kılıçdaroğlu: İntikam Duygusuyla Adalet Aranmaz!

"28 Şubat'ı niye soruşturmuyorsunuz" diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugünkü gözaltılar sonrası ilk yorumu "Adaleti intikam duygusu ile arayamazsınız" oldu 

Birkaç hafta önceki grup toplantısında, "12 Eylül yargılaması sahte, 28 Şubat'ı yargılayın da görelim" diye konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün başlayan 28 Şubat operasyonu ile ilgili, "Adaleti intikam duygusu ile arayamazsınız. Adalet intikam duygusu ile aranırsa orada adalet olmaz." dedi.

Partisinin PM Toplantısı öncesi gazetecilerin 28 Şubat soruşturması ile ilgili sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Sabaha karşı baskınlar yapıldı değil mi?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Eğer bir yerde hukuksuzluk, baskı varsa; adaletin, insan haklarının gerektiği şekilde herkesin yargılanmasına biz ses çıkarmayız. Adil şekilde olmak koşuluyla herkes gidip savunmasını yapabilir. Ama bugünkü Türkiye'de ben adaletin olmadığını söylüyorum. Adalet yok. Kişi savunma hakkını kullandı diye hapse mahkum oldu bizim ülkemizde. Hangi adaletten söz ediyorsunuz.

Adaleti intikam duygusu ile arayamazsınız. Adalet intikam duygusu ile aranırsa orada adalet olmaz. Adalet yüce bir kavramdır, toplumun vicdanı demektir. Verilen kararın toplum vicdanında kabul edilmesi demektir. Eğer bir karar toplum vicdanında kabul edilmiyorsa o adalet, adalet değildir.

Baskınlar uygulayacaksınız, insanları içeri alacaksınız, saatlerce ayakta bekleteceksiniz, iddianameler hazırlayacaksınız, savunmalara gizlilik kararı alacak yargıçlar, avukatlara vermeyecekler; sonra siz adalet arayışında bulunacaksınız. Bunlar adalet değil. Adaletin olmadığı yerde sağlıklı çalışan bir adli yargı da olamaz."

Kılıçdaroğlu, "Sıkıyönetim mahkemeleri 12 Eylül döneminde o dönemin otoriter gücünün yargı ayağıydı. Özel yetkili mahkemeler de bugün AKP hükümetinin yargı ayağıdır. Bunlar operasyon mahkemeleridir. Siyasi otoriterinin verdiği kararları yerine getiriler. Buralarda adalet olmaz. Adaletin olmayacağı yerde de hakkı ile haksızı ayırmak zaten mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum