1. HABERLER

  2. HABER

  3. AK Parti Mısır Bildirisini Desteklemedi Tartışması
AK Parti Mısır Bildirisini Desteklemedi Tartışması

AK Parti Mısır Bildirisini Desteklemedi Tartışması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Mısır'daki idam cezalarına karşı tüm partilerin ortak bildiri yayınlamasını önerdiğini ancak MHP'den olumlu yanıt gelirken AK Parti'nin öneriye yanıt vermediğini söyledi.

09 Nisan 2014 Çarşamba 11:49A+A-

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ise CHP'li Hamzaçebi'nin "ortak bildiri önerdik, AK Parti destek vermedi" sözlerini yalanladı. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır'ın Twitter mesajına, CHP'li Hamzaçebi de twitter'dan yanıt verdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bugün Meclis Genel Kurulu oturumunda söz alarak, TBMM'deki tüm siyasi parti gruplarına, Mısır'daki idam cezalarına karşı, TBMM'nin ortak bir bildiri yayınlamasını önerdi. Hamzaçebi, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, MHP'den olumlu yanıt aldığını, Ak Parti'nin ise bu öneriye yanıt vermediğini söyledi. Hamzaçebi, "Ben çağrıyı yaptım. AK Parti grubu destek vermedi. Ben destek vermemelerini, olumsuz yanıt olarak algılıyorum" dedi.

Hamzaçebi, öneriyi bugün TBMM Genel Kurul oturumu sırasında söz alarak yaptığını söyledi. "Mısır'da yaşananlar konusunda tüm siyasi parti gruplarına ortak duruş sergilememizi önerdim" diyen Hamzaçebi şöyle konuştu:

"İdam cezalarının yanlışlığı konusunda TBMM'nin hassasiyetini Mısır parlamentosuna iletelim çağrısında bulundum. Müşterek bir bildiri yayınlanmasını önerdim. AK Parti'den hiçbir yanıt gelmedi. MHP, aramızda yaptığımız konuşmalarda, bu öneriye destek vereceğini bildirdi. Hatta MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural yaptığı konuşmada da konuya olumlu yaklaştıklarını söyledi. Ancak AK Parti'den destek göremedim. Destek vermemelerini de ben, çağrıma olumsuz yanıt verdikleri olarak algılıyorum. Ortak bildiri çağrımıza destek vermiyorlar diye algılıyorum."

AK PARTİ'Lİ SATIR: BİLDİRİYE DESTEK VERMEDİĞİMİZ DOĞRU DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, CHP'li Hamzaçebi'nin "ortak bildiri önerdik, AK Parti destek vermedi" sözlerini yalanladı.

Satır, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"GENEL KURUL KAPANDIĞI İÇİN..."

"Mısır'daki idam cezalarına karşı ortak bildiriye Ak parti grubunun destek vermediği  iddiası doğru değildir. Sayın Akif Hamzaçebi, Sayın Sezgin Tanrıkulu, Sayın Canikli'ye ortak metin teklifini ifade etmiş, metin hazırlanamadan TBMM Genel Kurul erken kapanmıştır. Mısır'daki idam cezalarına ilişkin tepkimizi milletvekilleri ve grup olarak çeşitli mecralarda bildirdik. CHP Grup Başkanvekili kamuoyunu yanıltmıştır."

TWITTER'DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır'ın Twitter mesajına, CHP'li Hamzaçebi de twitter'dan yanıt verdi. Mesajında, "AKP'nin desteklemediği 'Mısır'daki idamlara karşı ortak bildiri yayınlayalım' önerimi, sohbette değil, TBMM'de yaptım" ifadesini kullandı. Ayrıca, ilgili konuşmayı yaptığı TBMM Genel Kurul tutanaklarını yayınladı. 

 

İŞTE TUTANAKLAR

TBMM'nin, CHP'li Hamzaçebi tarafından önerinin yapıldığı ve MHP'li Oktay Vural'ın da buna yanıt verdiği TBMM Genel Kurul tutanaklarına şöyle yansıdı:

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Biz de Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak Milliyetçi Hareket Partisinin uzun süre genel başkanlığını yapmış olan Sayın Alparslan Türkeş'in ölüm yıldönümü nedeniyle üzüntülerimizi ve duygularımızı Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna iletiyoruz. Sayın Alparslan Türkeş'e bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz.

Bu vesileyle bir konuyu daha Parlamentonun bilgisine sunmak istiyorum. Mısır'da olağanüstü olaylar yaşanmaktadır. Mısır'daki mahkemeler 529 kişiye idam cezası vermiştir. İdam cezası insanlık dışı bir cezadır. Siyaseten verilen idam cezaları ise o toplumu bölmekten, kutuplaştırmaktan başka hiçbir sonuç yaratmayacaktır. Ben, Sayın Başkan size, sizin başkanlığınızda tüm siyasi parti gruplarına bir çağrıda bulunuyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Mısır'daki idam cezalarına karşı bir duruş sergileyelim. Bu cezaların doğru olmadığını belirten bir hassasiyeti, bir duyguyu Mısır Parlamentosuna iletelim. Böyle bir çağrıyı yapıyorum. Demokrasi açısından son derece önemli bir çağrı olacaktır. Herkesin buna destek vermesini talep ediyorum.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Sayın Vural…

OKTAY VURAL (İzmir) - Teşekkür ederim.

Sayın Başkan, 30 Mart seçimleri yapıldı. Bu seçimlerde milletimiz bir irade, bir eğilim ortaya koymuştur. Anketler ve manşetler yerine milletimizin oyu konuşmuştur. Seçim sonuçlarının öncelikle tüm partilere hayırlı olmasını diliyorum. Bu seçim sonuçları açıkçası genel veriler itibarıyla Milliyetçi Hareket Partisi oylarının 2,2 milyon arttığını göstermektedir. 2011 yılına göre sayısal olarak oy oranımız yüzde 39 artmıştır. Böylesine bir eğilimle Türkiye'yi yönetmede alternatif olarak Milliyetçi Hareket Partisini gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle 30 Mart seçimlerinde belediye başkanı, meclis üyesi, muhtar seçilen değerli kardeşlerimizi kutluyor, milletimize ayrım göstermeksizin vereceği hizmetlerde başarılar diliyorum.

Öte yandan, Mısır'daki bu idam cezaları, Mısır'daki demokrasi ve huzuru temin etmeye yönelik gerçekten önemli endişelerin doğmasına sebep verecektir. Bu çerçevede Milliyetçi Hareket Partisi olarak Mısır'da kendi içerisinde bu çatışmanın ortadan kaldırarak kardeşliğini Mısırlıların Mısır demokrasisine sahip çıkarak geleceğe umutla bakacağı bir ortam sağlanması konusundaki dilekleri paylaşmak istiyorum.

KONSOLOSLUK ÖNÜNDE 'İDAM' PROTESTOSU

Öte yandan, akşam saatlerinde Mısır'daki idam cezalarına karşı İstanbul Bebek'te bulunan Mısır Konsolosluğu önünde toplanan Alperen Ocakları'na üye bir grup protesto gösterisi düzenledi.

(HÜRRİYET)

 

HABERE YORUM KAT