1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. AİHM Demirtaş kararını açıkladı
AİHM Demirtaş kararını açıkladı

AİHM Demirtaş kararını açıkladı

AİHM, 4 yıldır cezaevinde bulunan eski HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2018'de verdiği hak ihlali kararını daha da sertleştirerek derhal tahliye çağrısı yaptı.

22 Aralık 2020 Salı 19:03A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili, bir önceki yaptığı duruşmayla ilgili kararını açıkladı.

AİHM Büyük Daire 2’ye karşı 15 oyla, Demirtaş’a yönelik ağır hak ihlalleri olduğuna hükmetti. Türkiye, ilk kez AİHM Büyük Daire tarafından, siyasi nedenlerle tutuklama kararı verildiği gerekçesiyle mahkum oldu. Türk yargıç Saadet Yüksel, karara muhalif kaldı.

'DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'

Büyük Daire, daha önce verilen AİHM kararından sonra yaşanan gelişmeleri özetleyerek, Demirtaş’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini de vurguladı.

60 BİN EURO TAZMİNAT

Bunun yanı sıra Demirtaş'a üç ay içerisinde 60 bin 400 euro tazminat ödenmesine hükmedildi. AİHM, Türkiye'nin tüm itirazlarını reddederken; birçok itiraz oy birliği ile bazıları da çoğunluk kararı ile reddedildi.

NE OLMUŞTU?

AİHM, 2018’de verdiği kararda, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmiş, Demirtaş’ın, siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, ilk kez Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) konuya ilişkin 18. maddesinden mahkum etmişti.

Karara rağmen, tahliye edilmeyen Demirtaş hakkında önce İstanbul’daki bir başka davasında verilen ceza onandı. Bu cezaya ilişkin infaz süresini tamamlayan Demirtaş, AİHM’ye taşıdığı ana dava dosyasında da var olan Kobani olayları nedeniyle açılan ayrı bir soruşturmadan yeniden tutuklandı. Ana davada ise bu tutuklama kararının hemen ardından tahliye kararı verildi.

 

Kaynak: Karar, DW, BBC

HABERE YORUM KAT