1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ahmet Davutoğlu, “Yeni Türkiye” Rüyasını Anlattı
Ahmet Davutoğlu, “Yeni Türkiye” Rüyasını Anlattı

Ahmet Davutoğlu, “Yeni Türkiye” Rüyasını Anlattı

Davutoğlu, kongrenin veda değil vefa kongresi olduğunu söylerken, “Biz bir rüya görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın” dedi.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 16:03A+A-

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa aday gösterilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Büyük Türkiye yürüyüşünün arifesindeyiz. İlelebet sürecek bu yürüyüşü bizden sonrakilere devredeceğiz" dedi.

Kongrede konuşan AK Parti Genel Başkan adayı Davutoğlu, "AK Parti konjonktürel siyasi şartlarda çıkmış bir siyasi parti değildir, dönemsel bir parti değildir, bir döneme, bir kesime hitap eden bir parti değildir. AK Parti, biraz önce zikrettiğimiz bütün ulu erenlerin yönünü aydınlattığı, kutlu bir yürüyüşün kıyamete kadar sürecek olan bu yürüyüşün bugünkü tecessüm etmiş halidir. AK Parti, milletin ta kendisidir, AK Parti millet idealinin ta kendisidir" ifadelerini kullandı.

"Bu bir veda kongresi değil"

"Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmaları esnasında bir veda kongresinden bahsettiler" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanım, bu bir veda kongresi değil, olağanüstü büyük kongremiz ama bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Onun bıraktığı miras AK Parti için bir şeref meselesidir, o miras bizim şerefimizdir ve sonuna kadar korunacaktır."

"Son 12 yıl içerisinde kazanılan özgüvenimizi, 2013 yılında hedef ettiler. 2013 yılındaki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık kumpaslarının en büyük hedefi, millete kazandırdığımız özgüveni yıkmaktı" şeklinde konuşan Davutoğlu, "Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın, bu rüya için ayağa kalkamayanlar, özgüven gösteremeyenler utansın" ifadelerini kullandı.

"Hiç kimse şu veya bu gerekçeyle ötekileştirilemeyecek"

Davutoğlu, "Bizim iktidar olduğmuz Türkiye'de hiç kimse şu veya bu gerekçeyle bir daha ötekileştirilemeyecek. Tarihdaşlığımız, kaderdaşlığımız korunacak. Eşit vatandaşlık hukuku daima önde ve temel ilke olarak benimsenecek" dedi.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni döneme, yeni Türkiye'ye ve yeni hükümete emanet gibi tevdi ettiği çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır" ifadelerini kullanan Davutoğlu,  "Bu millet arasına ekilmiş fitne tohumları yok olana kadar, bu millet her etnik ve mezhebi grupla omuz omuza bu kutlu yürüşüye çıkana kadar gece gündüz çalışacağız" şeklinde konuştu.

"Özgürlükler AK Parti Hükümetlerinin teminatı altındadır"

Türkiye'de düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü, ifade özgürüğü ve girişim özgürlüğünün AK Parti Hükümetlerinin teminatı altında olduğunu belirten Davutoğlu, hiç kimsenin bu özgürlükleri ihlal edemeyeceğini söyledi.

"Millet iradesine dayanan makamlar arasında ihtilaf çıkmaz"

AK Parti Genel Başkan adayı Davutoğlu, "Cumhurbaşkanlığı makamı ile Başbakanlık makamı arasında ikisi de seçilmiş olmak dolayısıyla ihtilaf çıkmasını bekleyenlere buradan bir kez daha cevap veriyorum, millet iradesine dayanan makamlar arasında ihtilaf çıkmaz. Milletten gücünü alanlar arasında, hele dava arkadaşları arasında hiçbir zaman ihtilaf çıkmaz. Hiç heveslenmesinler" dedi.

"Yeni Türkiye'de devlet de hükümet de milletin emrinde"

Yeni Türkiye'de devletin de hükümetin de milletin emrinde olduğunu ve  amir olanın millet, memur olanın ise devlet olduğunu belirten Davutoğlu, devletin ancak ve ancak millet iradesini kullanarak iktidara gelmiş olanlarca denetlenebileceğini, yönetilebileceğini kaydetti.

Davutoğlu, "Bundan sonra bürokrasiyi kontrol etmek suretiyle devleti ele geçirmek isteyenler, ister cunta heveslileri olsun, ister belli loca mahvilleri olsun, ister paralel devlet yapıları şeklinde olsun, hiçbir şekilde devletimize nüfus edemeyecekler" ifadelerini kullandı.

"Siyasi operasyonlara boyun eğmeyiz"

"Şunu aziz milletimize teminat olarak söylüyoruz, milletin ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanacak eli, kardeşimiz olsa koparırız" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Birtakım dosyaları sadece ve sadece AK Parti'yi yıpratmak için bekleterek ve tam da 3 seçim öncesinde dinamit gibi toplumun ortasında atarsanız bunun adına ahlak arayışı, yolsuzluklara karşı mücadele denmez. Bunun adına siyasi operasyon denir. Biz bu operasyona hiçbir zaman boyun eğmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz."

"Hiçbir kılıç milletin iradesinden daha güçlü değildir"

Ahmet Davutoğlu, "Birileri şöyle düşünüyorlar ve diyorlar ki, 'Eğer bu seçimlerde geçmişte olduğu gibi kendi otoritemizi kurarsak, yaptığımız çalışmalarla tek bir fikre, düşünceye ya da çevreye ait HSYK oluşturursak, bu HSYK milletin seçtiği siyasi irade üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi durur. Hiç heves etmesinler hiçbir kılıç milletin iradesinden daha güçlü değildir. Hiçbir güç milletin iradesini aşamaz" dedi.

Bir kez daha buradan HSYK seçimlerine girecek vicdan yüklü, yüreği adaletle çarpan yargı mensuplarına seslendiğini belirten Davutoğlu, "Yargının tek bir mahfil ve çevrenin otoritesi altına girmesine izin vermeyin. Böyle bir durum olursa en önce siz mağdur olacaksınız" ifadelerini kullandı.

"27 Mayıs yargısının mantığını yeni Türkiye'de kimse göremeyecek"

Davutoğlu, "Bir yargı mensubu, yürütülen soruşturma aşamasında, eğer halk iradesiyle göreve gelmiş bir başbakana, daha sonra kullanılmak üzere 'o dönemin başbakanı' diye yazabiliyorsa burada yargı bağımsızlığından bahsetmek mümkün değildir. Burada, 27 Mayıs yargısından bahsetmek mümkündür. Hiç kimsenin tereddütü olmasın, 27 Mayıs yargısının mantığını bir daha yeni Türkiye'de kimse göremeyecek" şeklinde konuştu.

Ahmet Davutoğlu, "Hiç heveslenmesinler al bayrağı dalgalandırdığımız hiçbir mevziden ve mevkiden geri çekilmeyeceğiz. Ümitlerini bize bağlamış hiçbir kardeş halkı yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

***

DAVUTOĞLU’NUN KONUŞMASINDAN NOTLAR:

AK Parti'de 1245 delegenin oyuyla tek Genel Başkan Adayı olan Ahmet Davutoğlu, konuşmasına "selam" ile başladı. 

Davutoğlu, öncelikle "eşref-i mahlukat" olan insana, ardından da "insanlara rahmet olarak gönderilene" diyerek Hz. Muhammed'e "selam olsun" dedi. 

Ardından da "Başkent Ankara'nın manevi mimarı, Akşemseddin'in hocası" dediği Hacı Bayram'ı selamladı. 

Davutoğlu selamlarken, seçim bölgesi olan Konya'yla özdeşleyen Hz. Mevlana'yı, "erkanımızın piri" dediği Hacı Bektaş'ı da unutmadı. 

Davutoğlu, şehitleri de, Osmanlı ve Selçuklu imparatorlarını da selamladı. 

Davutoğlu Mustafa Kemal Atatürk'e ise, "92 önce milletin istiklali için Kocatepe'den İzmir'e yürüyen" diye hitap ederek selam verdi. 

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

-Alp Arslan ve onunla birlikte Anadolu'ya girenlere ve onun kahramanlarına, Mustafa Kemal'e ve onun askerlerine selam olsun.

-Tüm zamana ve mekana selam olsun. Bize emanet edilen bu toprağa Anadolu'ya selam olsun.

-AK Parti'nin kurucu üyelerine ve seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selam olsun.

-Anadolu ve Trakya'daki tüm dava arkadaşlarıma selam olsun.

-Bu sözlerimle şunu anlatmak istedik. AK Parti dönemsel bir parti değildir. Bir dönem ve kesime hitap eden partti değildir. AK Parti kıyamete kadar sürecek kutlu yürüyüşün tecelli etmesidir. AK Parti milletin ta kendisidir.

BU MİRAS BİZİM ŞEREFİMİZDİR

-Sayım Cumhurbaşkanımız bir veda kongresi olduğundan söz etti. Aslında bu kongre bir vefa kongresidir. Bu mirasınız bizim şerefimizdir ve sonsuza kadar korunacaktır.

-AK Parti hareketini hedefe ulaştırmak için her türlü fedakarlığı yapacağız.

-Yeni Türkiye yürüyüşünün arefesindeyiz. 12 yıllık birikimi en iyi şekilde değerlendirmeye kararlıyız.

-Bu kadrolar Cumhurbaşkanımızla birlikte bu yolda yürüyecektir. AK Parti'ye hiçbir fitne sokamayacaklar. 

-Son 12 yılda her alanda büyük başarılar elde ettik. Bunun neden milletin öz güvenini kazanmış olmamızdır.

17 ve 25 Aralık ve Gezi olaylarını amacı milletin kazandığı özgüveni kaybettirmekti.

-Davos'ta özgüvenimizin bir timsali olarak, o gün İstanbul'da yaptığı konuşmada bunun işaretini verdi. 

-İşte bir milletin ayağa kalkmasının simgesi bu konuşmadır. Hiç kimse bu yürüyüşe dur diyemecek.

-Biz yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın.

-Eğer bir toplumda devlet bir grup vatandaşını dışlamış ötekileştirmişse o gün aidiyetin kaybetmiştir. 

ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNCELİKLİ ALANIMIZ

-Yeni Türkiye'nin ikinci önemli alanı çözüm sürecidir.

-Bizim iktidar olduğumuz Türkiye'de bir daha kimse ötekileştirilmeyecek. Eşit vatandaşlık hukuku daima öncelikli konumuz olacaktır.

-Alevi ve Sunni kardeşlerimiz eşit olarak bu toprağın asli unsurlarıdır. Onların inanç ve fikir özgürlüğü bize emanet edilmiş bir görevdir. 

-Gayrimüslim vatandaşlarımızın da eşit vatandaşlık haklarını koruyacağız.

-İnsan onuru insanın eşrefi mahlukat olma özelliğinden gelir. Bu onuru koruyacağız.

-Türkiye'de düşünce ifade, girişim özgürlüğü AK Parti teminatı altındadır.

ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNÜ AÇTIK

-Türkiye gerçek demokratikleşme hamlelerini birkaç yıl içinde gerçekleştirdi.

-Anadilede eğitim ve siyasi propoganda son yıllarda verildi. Hepsi de sayın cumhurbaşkanımız zamanında gerçekleşti.

-Baş örütüsüne özgürlük son yıllarda gerçekleşebildi.

-Sandığı namusu gibi gören milletin emanetine sahip çıkacağız, millet iradesinin hafife alınmasın izin vermeyeceğiz.

-AK Parti iktidarının en büyük devrimi millet iradesidir. 

-AK Parti iktidarına kadar, hükümetlere yol, baraj yapın denildi. İstihbarata, dış politikaya girmeyin denildi. Devlet ve hükümeti ayıranların dönemi bitti.

-Yeni Türkiye'de devlet de hükümet de milletin emrindedir. 

YENİ ANAYASA İÇİN ÇOĞUNLUĞU SAĞLAMALIYIZ

-Bu demokratikleşme hamlesinin ileri atılımı için yeni bir anayasaya ihtiyaç var.

-Yeni anayasa Türkiye'nin önünü açacaktır. İnşallah 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olabilmek için çalışacağız. Bu bizim için bir teminattır.

-Millet iradesine dayanan makamlar arasında hiçbir zaman ihtilaf çıkmaz. Boşa heveslenmesinler.

-Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve seçilmiş bir başbakan yeni Türkiye'nin inşası için omuz omuza çalışacağız.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE SÜRECEK

-Paralel devlet yapısı fetret isteyen bir yapıdır. 

-Buradan sayın cumhurbaşkanımız önünde söylüyorum. Kim olursa olsun bir daha devlet otoritesinin parçalanmasına izin vermeyeceğiz. 

-Milletin seçtiği siyasi otoriteyi birisi kullanmak istiyorsa bürokrasi ve emniyet kılıfından çıkacak bizim gibi siyaset yapacak.

-Bundan böyle devleti ele geçirmek isteyen kim olursa olsun, ister paralel ister cunta, millet iradesinin önüne geçemeyeceksiniz.

-Bürokrasiyi ele geçirerek milletin seçtiği otoriteye şantaj yapmak açıkça ihanettir. 

-Bizim için siyaset ahlak ve erdem meselesidir. 

-Son derece ahlaki ve erdemli bir istişare süreci yaşandı. 

-Biz bir vefa hareketiyiz. Biz bir sadakat hareketiyiz. Davamıza, kardeşliğimize sadığız. 

-Bu salonu dolduran AK Partililer, buradan çıkarken daha da kenetlenmiş çıkacağız. 

AK PARTİ YOLSUZLUKLA EN ÇETİN MÜCADELEYİ VERMİŞTİR

-Hiçbir şekilde AK Parti kadroları yolsuzluk altında töhmet altında bırakılamaz. 

-Yolsuzluklara karşı da AK Parti en çetin mücadeleyi vermiştir vermeye devam edecektir. 

-Milletin ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanan kardeşimiz de olsa o eli kırarız.

-Bir takım dosyaları bekleterek üç seçim öncesinde toplumun ortasına atarsanız buna siyasi operasyon denir.

-Adalet mülkün temelidir denildiği zaman sadece mülk değil devletin de temelidir. 

-Adaletin olmadığı devlet yaşayamaz. Devletin siyasetin esası adalettir. 

-Osmanlı'nın başına gelen felaketin Türkiye'nin başına gelmesine izin vermeyeceğiz.

-Diyarbakır hapishanelerinde yapılan zulümler terörün tırmanmasına neden oldu.

HSYK SEÇİMLERİ

-HSYK seçimi saygın yargı mensupları arasında yapılan mesleki bir seçimdir. 

-Yargının tek bir çevrenin otoritesi altına girmesine izin vermeyin.

-Yargı bağımsızlığı bizim için esastır. 

-Bir savcı eğer halk iradesiyle göreve gelmiş bir başbakana 'Dönemim başbakanı' yazabiliyorsa bu 27 Mayıs yargısının izidir.

-27 Mayıs yargısının mantığını kimse yeni Türkiye'de göremeyecek.

-Yeni vesayet anlayışlarına karşı kararlılıkla mücadelemiz sürecek. Yeni Türkiye'yi inşa edeceğiz.

EKONOMİDE BÜYÜK SIÇRAMALAR YAPTIK

-AK Parti iktidarları zamanında ekonomik sıçramayı yaşadık

-IMF defterini kapattık. Sağlık, ulaşım, enerjide büyük devrimler gerçekleştirdik.

-Yeni bir ekonomik sıçrama için insan kaynağını ve katma değeri artırmak zorundayız. Büyük bir eğitim ve AR GE reformu gerçekleştireceğiz.

-Hasta adam olarak görülen ülkenin ayağa kalkmasına şahit olduk.

-Her enerji koridoru mutlaka Anadolu'dan geçecek.

-Bir ülkede demokrasi varsa ekonomik kalkınma garanti altındadır.

DIŞ POLİTİKADA AKTİFLİĞİMİZ SÜRECEK

-Dış politikamız Ankara merkezli olacaktır. Dış politikamız çok boyutlu olmaya devam edecek. 

-Türkiye'nin AB hedefi stratejiktir ve kararlılıkla yürüyecek.

-222 dış temsilcilikle dünyada en fazla temsil edilen 7. büyük ülke olduk.

-Bizim dış politikamız insani ve vicdani diplomasiye dayanır.

-Zalimleri korkutan mazlumları sevindiren bir politikamız var. Etkin ve sonuçalan dış politika için çalışacağız.

-Al bayrağın dalgalandığı hiçbir mevziden çekilmeyeceğiz. Suriyeli, Filistinli, Balkanlardaki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız.

-Biz bu idealler için ayağa kalkacağız ki bizden sonrakiler yürüsün.

-Sayın cumhurbaşkanımız, bize emanetçi diye bir şekilde diyebilirler. O da tarihimizin mirasçıyız. AK Parti kadroları olarak tarihi mirasın emanetçileriyiz. 

 

HABERE YORUM KAT