1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Afrin’deki saldırıyı İran destekli rejim mi gerçekleştirdi?
Afrin’deki saldırıyı İran destekli rejim mi gerçekleştirdi?

Afrin’deki saldırıyı İran destekli rejim mi gerçekleştirdi?

Suriye’nin Afrin kentindeki saldırıda 13 sivil yaşamını yitirdi. Saldırının faili veya failleri net olarak bilinmiyor olsa da Suriye İnsan Hakları Gözlemevi İran destekli rejim milislerini sorumlu tuttu.

13 Haziran 2021 Pazar 14:36A+A-

HAKSÖZ HABER

Saldırıya ilişkin Hatay Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Rejim tarafında kontrol edilen Tel Rıfat bölgesinden PKK//YPG terör örgütü unsurlarınca yapılan Grad Füzesi ve top atışları Afrin merkezde bulunan Özel Şifa Hastanesinin Acil Bölümü’ne isabet etmiştir. Hastanede tedavi gören 13 sivil hayatını kaybetmiş, 27 sivilin yaralandığı tespit edilmiştir. Valiliğimiz koordinasyonunda danışmanlık hizmeti veren yerel kolluk birimlerince adli makamlarla gerekli koordinasyon sağlanarak olaya ilişkin tahkikata başlanılmıştır" ifadelerine yer verilmişti.  

SDG’ye yakınlığıyla biline Hawar Haber Ajansı da SDG’ye dayandırdığı şu açıklamaya yer vermişti: “Bazı basın yayın kuruluşları kurumumuza yönelik gerçekten uzak asılsız haberler yaymaktadır. Efrîn’e yönelik yapılan saldırıların güçlerimiz tarafından yapıldığına dair ortaya atılan iddialar asılsızdır. Bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Söz konusu bölgede hiçbir unsurumuz bulunmamaktadır. Yapılan bombardımanla da hiçbir şekilde ilişkimiz bulunmamaktadır...

Saldırının faili olarak YPG öne çıksa da saldırının biçimi dikkate alındığında ve YPG’nin saldırıyı yapmadığını ifade etmesinin ardından oklar İran ve Rusya destekli hava saldırıları gerçekleştiren Esed Rejimine yöneldi.

İdlib kentine de yoğun bir saldırı başlatan Rusya destekli rejimin Afrin’deki saldırıların da faili olabileceği ihtimalleri yükseldi. Rejim daha önce de sivil yaşam alanlarını ve hastanelerini hedef almış ve binlerce sivili katletmişti.

Saldırıların ard arda olması ve saldırı sonrası vurulan hastaneye yardıma gidenlerin ikinci kez hedef alınarak vurulması; rejim ve Rusya’nın daha önceki hava saldırılarıyla örtüşünce saldırının Esed rejimi tarafından yapıldığı intibaını güçlendirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İran destekli militanları işaret etmişti.

HABERE YORUM KAT