1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Afrin’de Kürtçenin müfredattan çıkartıldığı iddiası cevap bekliyor!
Afrin’de Kürtçenin müfredattan çıkartıldığı iddiası cevap bekliyor!

Afrin’de Kürtçenin müfredattan çıkartıldığı iddiası cevap bekliyor!

Suriye’nin Afrin ilçesinde okullarda Kürtçenin zorunlu ders olmaktan çıkartıldığı iddia edildi!

15 Eylül 2021 Çarşamba 18:47A+A-

HAKSÖZ HABER

Rudaw’ın haberine göre Afrin’de Kürtçe eğitimin müfredattan çıkartılarak seçmeli ders olduğu iddia edildi. Bölgede görev yapan bir öğretmene dayandırılan bilgiye göre seçmeli ders olan Kürtçenin bir takım sebeplerden dolayı tercih edilmesi neredeyse imkansız.

Türkiye Devleti geçmişi düşünüldüğünde ulusçu politikalar sebebiyle Kürt halkıyla problemli bir tarihe sahip. Kürtçe ise bu sorunlu ilişkinin öncelikli başlıkları arasında. Bu sebeple Kürtçe konusunda devlet tarafından atılan adımlar her zaman teyakkuzla karşılanıyor.

AK Parti iktidarı ile başlayan normalleşme sürecinde oldukça olumlu adımlar atıldı. Ancak son yıllarda artan milliyetçi eğilimler süreci yavaşlattı. Tabi ki buradaki tek kusurlu iktidar değil. PKK ve onun siyasi çizgisi süreci baltalamak için her yolu denedi. Netice olarak bugünkü ne olduğu belirsiz duruma böyle gelindi.

Böylesi bir vasatta Afrin’de Kürtçeye yönelik engelleyici bir tutum takınmanın Türkiye açısından hiçbir izahı yokken bu işin kime söylem üstünlüğü sağlayacağı ise herkesin malumudur. O halde nüfusunun neredeyse yarısı Kürt olan Afrin’de Kürtçe eğitimin önünde engel oluşturulduğu iddiaları acilen cevaplandırılmalıdır. Kimsenin dil öğrenim hakkı engellenemez. Eğer ki iddialar doğruysa ivedilikle bu hatadan dönülmeli ve herkesin anadilini öğrenebilmesi -Türkiye’nin sağladığı imkanlarla- mümkün hale getirilmelidir!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

7 Yorum