1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Afrika Birliği Somali'den çekilme sürecini erteledi
Afrika Birliği Somali'den çekilme sürecini erteledi

Afrika Birliği Somali'den çekilme sürecini erteledi

Afrika Birliği'nin Somali'den çekilme sürecini Mogadişu yönetiminin talebi üzerine uzatacağı bildirildi.

06 Ekim 2023 Cuma 15:00A+A-

Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'nun (ATMIS) Somali'den çekilme sürecini erteleme kararı aldığı belirtildi.

Açıklama Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi tarafından yapıldı.

Yayınlanan açıklamada Mogadişu yönetiminin Somali'de konuşlu 3 bin askerin geri çekilmesinin üç ay ertelenmesi talebini onayladı. ATMIS, 30 Eylül'e kadar 3 bin askerini daha Somali'den çekecekti. Mogadişu yönetimi ise bu sürecin askıya alınmasını ve askerlerin çekilmemesini talep ediyordu.

Kararla birlikte ATMIS güçleri geri çekilmenin bu adımını erteleyecek. Ancak ATMIS'in 31 Aralık 2024 tarihine kadar Somali'yi tamamen terk etmeye yönelik takvimi değişmeyecek.
ATMIS'in kararı ne getirecek?

Açıklamada "Somali'nin 3 bin ATMIS personelinin çekilmesinin ikinci aşamasının üç ay süreyle teknik olarak durdurulmasına ilişkin talebi kuvvetle desteklenmektedir" denildi.

ATMIS Haziran ayında 2 bin askerini ülkeden geri çekmişti.

Geri çekilmenin ikinci aşaması olarak Eylül ayında 3 bin asker daha geri çekilecekti.

ATMIS'in takvimine göre çekilmenin üçüncü aşaması Haziran 2024'te gerçekleştirilecek ve Aralık 2024'te ATMIS güçleri Somali'den tamamen çıkmış olacak.

Halihazırda Somali'de yaklaşık 18 bin ATMIS personeli bulunuyor. ATMIS'in planı bu güçlerin kademe kademe çekilmesi ve askeri sorumlulukların yavaş yavaş Mogadişu yönetimine bırakılmasıydı.

Takvimin ertelenmesiyle beraber, ATMIS'in ülkeden çekilme süreci devam ederse, çekilme oldukça ani bir şekilde gerçekleşmiş olacak. Yaklaşık 9 aylık süre içerisinde 18 bine yakın asker Somali'yi terk edecek.

Afrika Birliği güçlerinin ülkeden bu kadar kısa bir süre içerisinde aniden çekilmesinin Mogadişu yönetiminin sahadaki durumuna daha olumsuz yansıyacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT