1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. AFP alkol satışlarının düşmesinden endişeli!
AFP alkol satışlarının düşmesinden endişeli!

AFP alkol satışlarının düşmesinden endişeli!

Fransız haber ajansı AFP, Beşiktaş ve Kadıköy’de bulunan alkollü mekanları gezerek nabız yokladı. Alkol zamlarının ardından esnafın kan ağladığı imajını çizen AFP, Türkiye iktidarının alkol konusundaki tutumundan rahatsız olmuş!

13 Şubat 2022 Pazar 14:30A+A-

HAKSÖZ HABER

AFP (Agence France-Presse) İstanbul’un en çok alkollü mekanlarının ve tüketicilerinin olduğu semtleri alkol zamları sonrası ekonomik durumu ve tüketimi araştırmak üzere bir gezi gerçekleştirdi. AFP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Alkol ve sigaraya savaş açtığını” ifade ettiği haberinde, alkole yapılan zamların esnafa ve tüketiciye yaramadığı sonucuna vardı.

AFP’nin, “Türkiye’nin vergi uygulamaları, alkollü mekanların ruhunu sömürüyor” başlıklı alkol, laiklik ve iktidar eleştirili haberi oldukça dikkat çekiyor.

Toplum sağlığını kötüleştiren alkolü ve alkollü içeceklere yapılan zamları da konu edinen AFP, 'İstanbul'un özellikle deniz kıyısındaki semtlerinde bir zamanlar dolup taşan kafe ve barlarda, alkolde yüzde 50'ye yakın vergi artışının ardından, artık sadece boş masalar kaldı’ şeklinde mesajlara yer verdi. Kullandığı laiklik vurguları ile meramını ifade eden AFP, ‘iktidarın laikliği temelinden sarstığı’ yorumlarına yer verdi.

Türkiye'den 'çoğunluğu Müslüman bir ulus, ama resmen laik bir devlet' diye söz eden AFP, ‘alkolden alınan yüksek vergi, 'muhalifleri tarafından sıklıkla modern Türkiye'nin temel direklerini aşındırmakla suçlanan bir hükümetin alkol tüketimine indirdiği en büyük darbelerden biri' şeklinde nitelemesinde bulundu.

Beşiktaş'ın üniversiteleri, meşhur futbol kulübü, genç nüfusu, çok sayıda kafe ve barıyla İstanbul'un en popüler ve hareketli semtlerinden biri olduğuna iddia eden AFP, ocak ayında hükümetin alkol ve tütün ürünlerine uygulanan özel tüketim vergisini yüzde 47.4 artırdığını hatırlattı.

AFP iktidarı alkol üzerinden eleştirirken, "Dindar bir Müslüman olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürekli olarak alkol ve tütün tüketimine karşı tavır aldı. Hükümeti 2013'te alkol satış saatlerini kısıtlayan bir yasa çıkardı ve geçen yıl pandemi kapanması sırasında satışlara daha fazla kısıtlama getirdi. Kendisi de Türklere sık sık anasonla tatlandırılmış milli içki rakı yerine ayran içmelerini tavsiye etti." diye yazdı.

‘Son zamlı fiyatların, diğer birçok ülkeden daha az olmasına rağmen, pandemi döneminin kısıtlamaları üzerine yüksek enflasyon ve yüksek kiralarla mücadele eden bireyler ve barlarla restoranlara ağır geldiği2 yorumunda bulunan AFP, "Erdoğan'ın muhafazakar AK Partisi 2002'de iktidara geldiğinde 70cl'lik bir şişe rakı 8 TL'ye mal oluyordu. Bugünse 249 liraya (16 euro) ki, bu ocak zamlarından önceki 175 liraya göre yüzde 42 artış demek" diye belirtti.

AFP, Türkiye Tekel Bayileri Platformu'nun kurucusu ve başkanı Özgür Aybaş’ın “mutlu kalabalık” yorumlarına da yer verdi.

AFP, alkollü içeceklere gelen zamları 'küçük bir azınlığın mutlu çoğunluğa, yemek kültürüne, özel ve laik hayata tokat gibi indirdiği ceza' diye nitelerken, Aybaş da "Bu, ideolojik bir yaklaşımdır, vergiyle cezalandırmadır, 'bizim gibi yaşa' diye dayatılan yaptırımdır" dedi.

Kaçak içki yapımının arttığı bilgisini de paylaşan AFP, kimlerin sosyal medyada en iyi kaçak içki yaptığına dair görüşlere de yer verdi. Kaçak içki üreten sosyal medya kullanıcılarının sosyal medya bilgilerini de paylaşan AFP, zamlardan dolayı alkole ulaşamayanlara kendi alkollerini nasıl yapacaklarına dair adeta yol gösterdi.

AFP kaçak içki imal eden bir kullanıcı ile yaptığı görüşmesini şöyle aktardı: “Vedat3858 Bilgin takma adıyla 1300'den fazla abonesine nasıl evde rakı yapıldığını anlatan YouTuber, gerçek adını paylaşmadan, telefonda AFP'ye "Böylesi çok daha ucuz. Kendi ölçülerim ve tariflerim var. Beş litre rakı 100 liraya (12 euro) geliyor" dedi.”

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum