1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan’da Hükümet Hala Kabine Kuramadı
Afganistan’da Hükümet Hala Kabine Kuramadı

Afganistan’da Hükümet Hala Kabine Kuramadı

Afganistan'da devlet başkanlığı seçiminin ardından iktidara gelen Eşref Gani hükümeti, 100 gün geçmesine rağmen kabinesini hala oluşturamadı.

06 Ocak 2015 Salı 13:45A+A-

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ardından iktidara gelen Muhammed Eşref Gani hükümeti, 100 gün geçmesine rağmen yeni hükümetin kabinesini hala oluşturamadı.

Yeni kabinenin oluşturulması için kesin tarihler belirleyen Gani, bu tarihlerde kabinenin oluşturulamamasına "güçlü bir kabinenin kurulmasının çok zaman alacağını" gerekçe gösterdi. 

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nazifullah Salarzai yaptığı açıklamada, kabinenin bu hafta sonuna kadar belli olacağını dile getirerek, Devlet Başkanı Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah arasında kabinenin oluşturulması konusunda bir anlaşmazlığın söz konusu olmadığını vurguladı.

Yeni hükümetin ilk 100 gününde ülkedeki bakanlıklar belirli bir süre eski Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından görevlendirilen bakanlar tarafından vekaleten yönetildi. Daha sonraki süreçte ise bakan yardımcıları, vekaleten bakanlık görevini devraldı. Afganistan kanunlarına göre, vekaleten görevlendirilen bakanlar sadece iki ay görev yapabiliyor.

Devlet Başkanı Gani, ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde rakibi olan Abdullah Abdullah ile iktidarın paylaşılması ve Ulusal Birlik Hükümeti kurulması üzerinde ABD’nin girişimleri sonucu anlaşmıştı. 

İktidarın paylaşıldığı Ulusal Birlik Hükümeti'nde kabinenin yarısını Gani, diğer yarısını ise Abdullah belirleyecek. Daha sonra belirlenen adaylar parlamentonun güvenoyunu aldıktan sonra bakan olarak göreve başlayacak.

HABERE YORUM KAT