1. HABERLER

  2. HABER

  3. ‘Afet Tabii Değilse Kusur Vardır’
‘Afet Tabii Değilse Kusur Vardır’

‘Afet Tabii Değilse Kusur Vardır’

Mecliste konuşan Enerji Bakanı Yıldız, Soma faciasında kimin kusuru varsa bununla alakalı çalışmanın yapılacağını söyledi, "Tek sorumlu özel şirket değildir." dedi.

20 Mayıs 2014 Salı 17:01A+A-

Meclis Genel Kurulu'nda tek gündem Soma'da yaşanan maden kazası. AK Parti'nin yanısıra muhalefet partilerinin de kazanın araştırılması için verdikleri önergeler Genel Kurul'da görüşülecek. Görüşmelerden önce gündem dışı söz alan milletvekillerinin de gündemi Soma oldu. Hükümet adına söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız "Bu acının siyaset üstü olduğuna her beraber inandık" dedi.

"Eğer bir afet doğal afet değilse kusur vardır" diyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla ilgili yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi özellikle isterim. Çünkü burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki teknik denetimler açısından ve birçok yönden bu konunun irdelenmesi lazım ve bütün bu konuların enine boyuna irdeleneceğinden şüpheniz olmasın."

'Kirli hava temiz havaya karıştı'

Soma'da üretim faaliyetlerinin durdurulduğunu belirten Enerji Bakanı, "kapanma ve üretimin durdurulmasının" ayrı konular olduğunu söyledi. Yıldız, Zonguldak ve Soma'daki madenlerin farklı özellikleri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Zonguldak'taki kömürün odağında metan varken, burada merkezde kömürün kızışması var, kömürün için için yanması var. Oradaki havanın dolaşımı aynen kirli kanın temiz kan olarak verilmesi gibidir. Temiz hava ile kirli havanın karıştığı çok ince bir alan vardır. Burada en önemli sıkıntı temiz hava yoluna kirli havanın karışmasıdır. Bütün hücrelere kirli hava vermek gibi bir nokta var."

'Önemli bir tehdit'

Soma kazasını önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirten Enerji Bakanı Yıldız, "Bu tehditten şimdiye kadar yaptığımız denetimlerin, soruşturmaların ötesinde bir boyut getirmek zorundayız" dedi.

Kazaya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'nın birlikte yapacağı çalışmalar olduğunu anlatan Yıldız, "Acaba bir çakışma var mı, çalışmalarda duplikasyon var mı, yaptığımız yapmadığımız, 70 kadar kalem üzerinde farklı denetimlerle geliyoruz." dedi.

'Vebal almamamız lazım'

Yıldız, daha önce Soma'da da söylediği sözleri Meclis'te tekrarladı. "301 canımızı kaybettik, bununla ilgili dünya ya da ahiret vebalini hiçbirimizin almaması lazım." dedi. Yıldız, madenci çocuklarının eğitimi konusunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. 

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum