1. HABERLER

  2. HABER

  3. Adem ve Hamit İranlı Ajanlarla Takas mı Edildi?
Adem ve Hamit İranlı Ajanlarla Takas mı Edildi?

Adem ve Hamit İranlı Ajanlarla Takas mı Edildi?

Adem ve Hamit kardeşlerimizin Suriyeli muhaliflerin elindeki İranlı ajanlar karşılığında serbest bırakıldığı iddia edildi.

16 Mayıs 2012 Çarşamba 10:55A+A-

Suriye’de 58 gün hücrede kalan gazeteci Adem Özköse ile Hamit Coşkun’un serbest bırakılmasının perde arkasında İranlı ajan pazarlığı çıktı. Gazetecilere karşılık, Suriyeli muhaliflerin de iki ajanı serbest bıraktığı iddia ediliyor.

Hüseyin Özkaya’nın haberi:

Suriye’de toplam 70 gün alıkonulduktan sonra İran’dan Başbakanlığa ait özel uçakla İstanbul’a dönen Gerçek Hayat dergisi Ortadoğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun’un serbest bırakılmasına karşılık, muhaliflerin esir aldığı İranlı ajanlar S.N ve S.G’nin bırakıldığı iddia edildi.

Taraf, iki Türk gazetecinin serbest bırakılmasının perde arkasındaki çarpıcı detaylara ulaştı. Yetkili kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye’de yaşanan olayları takip edip, belgesel çekmek için 9 martta İdlib kentinde yerel güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberata teslim edilen gazeteci Özköse ile Coşkun’un serbest bırakılmaları için yaklaşık iki aydır, Türkiye-İran-Suriye istihbaratları ile devlet yetkilileri görüşmeler yaptı.

Başdöndürücü pazarlık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de konuya ilişkin bir görüşme yaptı. Görüşmede, İran’dan Suriye’ye giderken Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda 7-8 ocakta durdurulan ve içinden askerî nitelikli balistik füze yapımında kullanılan hammaddeler çıkan İran plakalı dört TIR’ın, taşıdıkları malzemelerle birlikte İran’a iade edilmeleri de pazarlık konusu oldu. Pazarlıklar sonucunda, Türk gazetecilere karşılık, geçtiğimiz aylarda Suriye sınırı içerisinde Özgür Suriye Ordusu tarafından alıkonan İranlı ajanlar Ş.N. ile Ş.G’nin bırakılmasında uzlaşıldı.

İran “tesadüf” dedi

İki İran ajanı, önce Hatay Jandarma Komutanlığı’na teslim edildi. Suriye’deki olayları organize eden ekipte yer aldığı iddia edilen iki ajan daha sonra İstanbul üzerinden İran’a gönderildi.

Gazeteci Özköse ile Coşkun da 12 mayısta Türkiye’ye döndü. Kaynaklar, son bir hafta içerisinde toplam dört İranlı’nın daha serbest kaldığını bildirdi, ancak görevlerini belirtmedi. Taraf’a konuşan İran’ın Ankara Büyükelçiliği kaynakları ise, Türk gazetecilerin serbest bırakıldıkları saatlerde iki İranlı’nın da serbest kalmasını “tesadüf” olarak değerlendirdi. TARAF

 

HABERE YORUM KAT

20 Yorum