1. HABERLER

  2. HABER

  3. Adana'da Bir Garip Karnaval
Adanada Bir Garip Karnaval

Adana'da Bir Garip Karnaval

Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali, ifsat edici nitelik taşıdığı için İslami Kuruluşlar tarafından protesto edildi.

25 Nisan 2013 Perşembe 11:21A+A-

Adana'da bir araya gelen İslami Kuruluş'lar, 13-17 Nisan tarihleri arasında Seyhan ilçesinde düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nın İslami ve toplumsal kültürümüze aykırı olduğuna dikkat çekerek, Adana'da ilk kez düzenlenen bu organizasyona tepki gösterdiler.

Aralarında Gökkuşağı, Ülfet, Yedi Başak, Ribat, Adyar, Dosteller, Şefkatlieller Cemiyeti, Özgür Der, Heda Der, Kalem Vakfı'ndan yetkililerin bulunduğu 20 kişilik heyet, organizasyonu düzenleyen kurumların başında gelen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ü makamında ziyaret etti.

Düzenlenen karnaval, ifsat edici
Konuyu Başkan Öztürk'le görüşen Kurum yetkilileri, Adana'da ilk kez düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nın batının çarpık kültürünün öne çıkartıldığı bir etkinlik ve Müslüman toplumun ifsadına yönelik çalışmaların ürünü olduğunu kaydederek, Seyhan Belediyesinin bu tür etkinliklere imza atmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
Kutlu Doğum haftası programlarının olduğu bir zamanda böyle bir karnavalın düzenlenmiş olmasına anlam veremediklerini belirten Kurum yetkilileri, karnavalın içerisinde yer alan Arjantin tango dansı, Latin dansı, jazz, defile, pop dans, ve ritmik jimnastik gösterisi gibi etkinliklerin toplum kültürüne uygun olmadığı ve toplumu ifsat edecek etkinlikler olduğunu belirttiler.

Bu tür karnavallar İslam Kültürüne uygun değil
Seyhan Belediye Başkanı Öztürk ile yapılan görüşmenin ardından belediye binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Kuruluşlar adına konuşan Gökkuşağı Derneği yetkilisi Fevziye Şenol, "Biz Adanalı İslami Kuruluş'lar ve duyarlı Müslümanlar olarak, yakın tarihte Adana'mızda gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalına tepkimizi göstermek için geldik. Bunun Müslüman kültürüne uygun olmadığını, batı tarzı bir hayat tarzını sokaklara döküp genç nesli ve toplumu bozmaya yönelik olumsuz bir girişim olduğunu ve buna yönelik kınamalarımızı, tepkilerimizi göstermek için Seyhan Belediyesine geldik ve Belediye Başkanı Azim Öztürk'le görüştük" dedi.

Karnaval, Adana'yı tanıtıyormuş?!
Yapılan görüşme hakkında bilgi veren Şenol, "Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana'nın tanıtımı açısından bu karnavalın büyük bir katkısının olduğunu düşündüğünü, fakat bizim uyarılarımızı dikkate alacağını söyledi. Ancak biz, geçmişteki Ramazan Şenlikleri'ndeki uyarılarımızı Öztürk'ün çok dikkate almadığını gördük. Ramazan bir ibadet ayı olduğu halde Seyhan Belediyesi tarafından bir eğlence ayına döndürülerek çeşitli parklarda, açık alanlarda programlar yapıldı. Defalarca Kurumlarla gelip Azim Öztürk'e görüştüğümüz halde, bize de söz verdiği halde diğer programların yine aynıyla tekrarlandığını gördük. Burada da umudumuz aynı açmazın yaşanmaması" dedi.

İfsat karnavalında Lions-Rotary parmağı
Önümüzdeki yıllarda İslam'a ve toplumun kültürüne aykırı bu tür etkinlikler yapılmaması için takipçi olacaklarını belirten Şenol, "Öztürk görüşmemizde bize söylediği gibi bu festivale, karnavala kendileri de karşıysa ve bu toplum İslam'ı yaşayan bir toplumsa, ona uygun programların ve girişimlerin bulunması istedik. Çünkü biz bu Portakal Çiçeği Karnavalı'nda İslam Kültürüne aykırı uygulamalar gördük. Yok, sokaklarda cadılar bayramındaki insanların yaptığı gibi çeşitli kıyafetlerle gösteri yapan insanlar, sokaklarda tangoların yapılması, sokaklarda kıyafet defilelerinin yapılması, tarihi Taşköprü'de dilek feneri diye balonların uçurulup, bizim kültürümüze, inancımıza aykırı şeylerin yapılması gibi. Aynı zamanda bu karnavalı Lions-Rotary kulüpleri gibi kuruluşların desteklemesi ve onların finansı, katkısıyla yapılması bizi daha da düşündürüyor ve çok üzüyor. Bu vesileyle tepkilerimizi göstermiş bulunuyoruz. Seneye de bu programların tekrarlanmasında takipçi olacağımızı tekrar ilan ediyoruz" dedi.

"İfsat edici bu tür etkinliklerle mi Adana'mızı tanıtacaksınız?"
Öte yandan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'le yapılan görüşme hakkında bilgi veren bazı Kurum yetkilileri, Öztürk'ün söz konusu karnavalı savunan açıklamalar yaptığını ifade etti.

Başkan Öztürk'ün Portakal Çiçeği Karnavalı için "Adana'mızın tanıtımına büyük katkı sağladı, tüm ulusal basında konuşuldu" şeklindeki sözler sarf ettiğini kaydeden Kurum yetkilileri; "Bizim kültürümüze ters ve ifsat edici bu tür etkinliklerle mi Adana'mızı tanıtacaksınız? "diyerek tepki gösterdiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT