1. HABERLER

  2. HABER

  3. Adalet Bakanlığından Pozantı Raporu
Adalet Bakanlığından Pozantı Raporu

Adalet Bakanlığından Pozantı Raporu

Pozantı raporu tamam: 18 hükümlü çocuk ve 6 çalışan hakkında işlem yapılması istendi.

22 Mart 2012 Perşembe 12:30A+A-

Adalet Bakanlığı, Adana-Pozantı M Tipi Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile ilgili raporunu tamamladı.

Raporda, 'kötü muamele ve cinsel taciz' iddiaları yöneltilen 18 tutuklu çocukla ilgili adlî işlem yapılması gerektiği belirtildi. Cezaevinin eski ve mevcut müdürleri ile infaz koruma baş memurlarından oluşan 6 kişiye de yargı yolu açıldı. Bu görevliler hakkında adlî ve idarî yönden işlem yapılmasının yerinde olacağı vurgulandı.

Hazırlanan rapor, gereğinin yerine getirilmesi için ilgili Cumhuriyet başsavcılığına gönderildi. Adalet Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre inceleme sırasında cezaevindeki çocuklar, ceza infaz kurumu yöneticileri ve infaz koruma memurlarıyla yüz yüze görüşmeler yapıldı. Raporun hazırlık sürecinde, basında çıkan haberlerin yanı sıra Ceza İnfaz Kurumları İzleme Kurulu, Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Adana İl İnsan Hakları Kurulu'nun raporlarından da yararlanıldı.

Adalet Bakanlığı, Pozantı ile ilgili Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü denetim uzmanlarınca yapılan incelemeye ilişkin raporun sonuç bölümünü açıkladı. Raporda, "15.09.2011 tarihinde kurumdan ayrılan dönemin kurum müdürü ile 05.09.2011 tarihinden itibaren görev yapmaya başlayan mevcut kurum müdürü, dönemin iki tane ikinci müdürü, iki infaz koruma baş memuru hakkında (toplam 6 kişi) adli ve idari yönden işlem yapılmasının yerinde olacağı" kanaatine varıldığı kaydedildi. Söz konusu ceza infaz kurumuna yönelik gündeme getirilen iddialara ilişkin özel denetimle ilgili yapılan incelemede; cezaevindeki çocuklar, ceza infaz kurumu yöneticileri ve infaz koruma memurlarıyla yüz yüze görüşmeler yapıldığı vurgulandı.

Bunun yanı sıra, "Basında çıkan haberler, ceza infaz kurumları izleme kurulu raporları ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu ve Adana İl İnsan Hakları Kurulu raporları ile daha önce çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yapılmış çalışmalardan da yararlanıldığı kaydedildi. Raporda, "İncelemeler ve alınan beyanlar neticesinde yapılan değerlendirmede 'kötü muamele ve cinsel taciz' iddiaları yöneltilen 18 tutuklu çocuk ile 6 kurum çalışanı hakkında işlem yapılmasının yerinde olacağı, hazırlanan raporun, adli ve idari yönden gereğinin yapılması için ilgili cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesi kanaatine varılmıştır." ifadelerine yer verildi.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT