1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Acziyet vs Özgüven
Acziyet vs Özgüven

Acziyet vs Özgüven

Putin'in hem iç kamuoyunda hem de uluslararası camiada kurmaya çalıştığı sert ve müdanasız lider kültü bu son hadise ile büyük zarar gördü.

03 Aralık 2015 Perşembe 15:11A+A-

Acziyet vs Özgüven

Ceren Kenar / Türkiye

Türkiyeli öğrencileri sınır dışı etmek, iş adamlarına tacizlerle bezdirmeye çalışmak, bazı gıda ürünlerine ambargolar uygulamak ve Türkiye hakkında komik bir kara propagandayı devreye sokmak... Şimdilik Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen savaş jetine verdiği tepkiler bunlar.

 

Tüm bu tepkiler aslında bir acziyetin itirafı: Putin'in hem iç kamuoyunda hem de uluslararası camiada kurmaya çalıştığı sert ve müdanasız lider kültü bu son hadise ile büyük zarar gördü. Rusya bir yandan Türkiye'ye karşı ciddi yaptırımlar uygulayamadığı için kendini komik duruma düşüren yaptırımlara imza atarken, diğer yandan temel bir sorunun sorulmasını engellemek için muazzam bir dezenformasyon kampanyasına girişmiş durumda.

 

O temel soru şu: Rus uçaklarının Türkiye sınırında ne işi var?

 

Rusya'nın IŞİD ile mücadele etmek için Suriye'ye girdiği iddiasını istatistik yalanlıyor. Vurduğu hedeflerin neredeyse %90'ı IŞİD'e karşı mücadele eden muhalifler ve siviller olan Rusya'nın, Esad rejimini kurtarmak için sahaya indiği ortada.

 

Türkiye'nin Rusya'nın jetini düşürmesi ile, sınırında Türkmen unsurlara karşı yapılan operasyon uluslararası kamuoyunda bir gündem haline geldi. Suriye'de Rusya'nın rolü bir kere daha tartışmaya açıldı.

 

Rusya bu tartışmayı sona erdirmeye çalışırken, bundan önce defalarca kullandığı bir stratejiyi kullanıyor: IŞİD kartı.

 

Kanlı Esad rejimini ve Suriye konusundaki tüm günahları bir anda unutturabilen muazzam işlevli bir stratejiyi yeniden denemeye çalışıyor.

 

Türkiye'nin sınır güvenliğini korumak için aldığı ve tüm dünya kamuoyu tarafından meşru görülen bir önlemi, Türkiye'yi IŞİD destekçisi bir ülke olarak göstererek itibarsızlaştırmayı hedefliyor.

 

Peki bu kampanya tutar mı?

 

Camdan evde oturanlar başkalarına taş atmamalılar vecizesini Rusya aklında bulundursa iyi olur.

 

Zira ABD Hazine Bakanlığının Esad ve IŞİD arasındaki petrol ticaretine aracılık eden Rus iş adamları olduğu açıklaması bir şeyin habercisi.

 

Batı kamuoyu bu iddialar karşısında safını belli ediyor. Bunun yanı sıra Suriye meselesinde Türkiye'nin duruşunu hâlihazırda destekleyen Müslüman kamuoyu da Türkiye'yi hararetle destekliyor.

 

Türkiye'nin Rusya'ya karşı soğukkanlı tavrı bu destekle gelen özgüven ile şekilleniyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT