1. YAZARLAR

  2. Ahmet Varol

  3. Açlık Felaketi Bölgeleri (1)
Ahmet Varol

Ahmet Varol

Yazarın Tüm Yazıları >

Açlık Felaketi Bölgeleri (1)

03 Mart 2017 Cuma 12:03A+A-

 

Sağlıklı ve yeterli beslenme konusu çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Bu sorun sadece yeterli yiyecek temin etmekte zorluk çeken bölgelerin değil bu konuda çok rahat olan bölgelerin de sorunudur. Fakat gıda maddesi temininde herhangi bir sıkıntı çekmeyen bölgelerin en büyük sorunu obezite, bu konuda sıkıntı yaşayan bölgelerin sorunu ise yetersiz beslenme ve açlıktır. Obezite ve onunla bağlantılı hastalıkların her zaman çok yemekten kaynaklandığı söylenemez. Çoğu zaman tabii olmayan, dolayısıyla sağlıklı olmayan, kimyasal içeriği fazla yapay ürünlerin de çok fazla tüketilmesi yüzünden bu sorunlar ve hastalıklar yaşanıyor. Ne yazık ki gelişmiş ülkelerde yapay gıdalara, hazır ürünlere ilginin gittikçe artmasından dolayı da sağlıklı beslenme sorunları gittikçe artıyor.

Bir tarafta sağlıklı olmayan ürünlerin tüketilmesinden kaynaklanan hastalıklar yaygınlaşırken bir tarafta da ciddi şekilde yetersiz beslenme ve açlık sorunları yaşanıyor. Yetersiz beslenme sorunu bazı bölgelerde ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. Ekonomik yetersizlik yüzünden işsizlik veya düşük gelirlerle geçimini sürdürmek zorunda kalma sorunları yaşanıyor. Bu sorunlar da muhtelif hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Fakat bazı bölgelerde de ciddi anlamda açlık krizleri var. Açlık krizlerinin yaşandığı bölgelerin neredeyse tamamına yakını savaş bölgeleri. Biz bugünkü ve müteakip yazımızda bunların bazıları hakkında çok özet bilgiler vermek istiyoruz.

Son dönemde ciddi şekilde açlık krizinin yaşandığı bölgelerden biri Yemen’dir. Yemen’de ne yazık ki hâkimiyet savaşı devam ediyor ve BM’nin meseleyi masa başında halletmek için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Çünkü BM gerçekçi bir çözüm formülü ortaya koymaktan uzak kaldı. Onun yerine küresel emperyalizmin ve onunla işbirliği içindeki bölgesel güçlerin Yemen üzerindeki çıkarlarını korumanın oyunlarını oynamaya çalıştı. Şimdi Yemen’de hâkimiyet alanları oluşturulmuş ve bu alanların birinden diğerine geçiş çatışmalar yüzünden neredeyse imkânsız hâle gelmiş durumda. O yüzden insanî yardımların ulaştırılması konusunda sıkıntı yaşanıyor. Bu arada hakimiyet savaşı veren güçler kontrolü ele aldığı bölgelerin halklarını kendilerine itaate zorlamak için aç bırakma politikası uyguluyorlar. İnsanlık adına utanç verici bir durum ama böyle bir politikanın uygulanması bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Şimdi gerek BM tarafından ve gerekse uluslararası insanî yardım kuruluşları tarafından özellikle gıda yardımı yapılması için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Ama dediğimiz gibi yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda sıkıntılar çekiliyor. Yardım ulaştırmaya çalışan kurumlar arasında İHH’nın da bulunduğunu hatırlatalım.

Yetersiz beslenme ve açlık felaketinden birinci derecede de çocuklar zarar görüyor. BM’nin tespitlerine göre Yemen’de çocuklardan yetersiz beslenme ve açlık sorunları yaşayanların sayısı 460 bini bulmuş durumda. Bu sayı 2014 yılına nispetle yüzde iki yüz oranında artmış durumda. Kendilerine acil gıda yardımı ulaştırılamaması durumunda bunlardan birçoklarının açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalması söz konusu.

Büyük açlık ve yetersiz beslenme sıkıntısının yaşandığı ikinci önemli bölge ise Somali. Bu ülke ne yazık ki dikta rejiminden kurtulduğu tarihten bu yana kendi içinde bir istikrar ve güvene kavuşamadı. O yüzden bir yandan iç savaş devam ediyor. Her ne kadar kendi içinde bir yönetim oluşturmuş sayılsa da bu yönetim tüm ülkede hakimiyeti ve kontrolü ele geçirebilmiş değil. Son zamanlarda buna bir de kuraklık felaketi eklendi. Kuraklık yüzünden Şebili nehri kurudu. Bu nehrin kurumasında üzerine Etiyopya tarafında barajlar inşa edilmesinin de rolü var. Kuraklık yüzünden insanlar su sıkıntısı çektikleri bölgelerden başka bölgelere göç ettiler. Oralarda da gıda maddesi temin etmekte zorluk çekiyorlar.

Açlık krizinin yaşandığı bölgelerle ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz inşallah.

Yeni Akit

YAZIYA YORUM KAT