1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Abimi Ahırda Taradılar
Abimi Ahırda Taradılar

Abimi Ahırda Taradılar

13 kez müebbetle yargılanan Ankara Jandarma Komutanı Musa Çitil’in cinayetleri iddianamede tek tek yer aldı.

14 Ekim 2012 Pazar 15:45A+A-

Haber: Bahar Kılıçgedik/Muzaffer Duru

 

Ankara Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil’in, Derik İlçe Jandarma Bölük Komutanı olduğu dönemde Mardin’in Derik İlçesi’nde 13 köylüyü öldürmesi hakkındaki davanın ilk duruşması, 1993-94 yıllarında yaşanan vahşeti gözler önüne serdi. Halen görevde olup da yargılanan en üst rütbeli subay olan Musa Çitil, talimatla verdiği ifadesinde amirlerinin bilgisi dışında bir şey yapmadığını söylerken, mağdur yakınları ve görgü tanıkları Çitil’in PKK’lı diyerek köylüleri nasıl acımasızca öldürdüğünü mahkemede anlattı. Tanıklar, Çitil’in ahıra kapattığı köylüleri bombayla havaya uçurduğunu, ölen köylüleri resmî tutanaklara PKK’lı diye yazdırdığını belirtti.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Tokar tarafından hazırlanan iddianamede de tanık anlatımları bulunuyor.

Hakkında 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Musa Çitil, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek davanın Mardin’de görülen ilk duruşmasına katılmadı.

Musa Çitil davasıyla ilgili iddianamede yer alan tanık anlatımlarından bazıları özetle şöyle.

» Mehmet Emin Arıs: Derik’in Dumanlı Köyü’nde 16 Şubat 1993 tarihinde çıkan çatışmada üç asker öldü. Bunun ardından köyümüze yaklaşık 500 civarında asker geldi. Köyün cami hoparlöründen herkesin evlerinden çıkıp köyün meydanında toplanmaları anons edildi. Daha sonra Derik İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Musa Çitil köy meydanına geldi. Ağabeyim Mehmet Necat Arıs’a seslenerek “aza gel buraya, dinini sinkaf ettiğim” dedi. Ağabeyimi Seydoş Çeviren’in ahırına götürdü. Musa Çitil’in elinde G-3 tüfek vardı.

5-10 dakika sonra içeriden silah sesleri geldi. Silah sesinden sonra bizi ahıra soktular. Ağabeyim öldürülmüş yerde yatıyordu. Ağabeyimin cesedini alıp ahırın dışına çıkararak köylülerden Yusuf ve Ahmet Çeviren’in Çeviren’in cesetlerinin yanına koyduk. Burada çatışmada öldürülen PKK’lıların cesetleri de de vardı. Çitil ağabeyimi de gösterip “Bunları tanıyor musunuz” diye sordu. Korkudan tanımadığımı söyledim. Daha sonra köylülerle birlikte Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüm. 10 gün boyunca gözaltında kaldık. Çok ağır işkenceler gördük.

» Bubo Çeviren: 1993 yılında Dumanlı Köyü’nde Ramazan Çeviren, Abide Çeviren, Seydoş Çeviren bir ahıra konuldu askerler tarafından. Sonra bu ahır bombalarla havaya uçuruldu.

Öldürülen akrabalarımın fotoğrafları 5-6 sene boyunca “öldürülen teröristler” olarak Derik Jandarma Karakolu’nda duvara asılı şekilde durdu.”

“Keyfi olarak öldürdü”

İddianamede Çitil tarafından hazırlanan bir belgeye de yer verildi. Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Derik Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu Musa Çitil imzalı 22.02.1993 ve 24.02.1993 tarihli yazılarda, sivil vatandaşların isimleri, çatışmada öldürülen PKK’lılar arasında yer aldı. Derik Savcılığı ise ölen şahısların PKK’lı olmadığını ve PKK’lılara yardım ve yataklık yaptıklarına dair herhangi bir veri elde edilemediği belirtti.

İddianamenin netice bölümünde ise Çitil’in Derik İlçe Komutanı olarak görev yaptığı dönemde sahasında ikamet eden sivil vatandaşlarla terörist unsurlar arasında herhangi bir ayrım yapmadığı belirtildi. İddianamade, Musa Çitil hakkında şu ifadeler yer aldı: “Vatandaşı potansiyel terörist olarak gördüğü, delilleri toplaması gerekirken şüphe olsun olmasın sivil vatandaşları çeşitli şekillerde ve tamamen keyfi bir şekilde öldürdüğü, ilçe Jandarma Karakolu’nda bulunan nezarethanede çok sayıda şahsa işkence yaptığı ve uzun süre soğukta aç ve susuz olarak beklettiği tesbit edilmiştir.”

TARAF

HABERE YORUM KAT