1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. ABD'ye Rağmen Salıverildiler
ABD'ye Rağmen Salıverildiler

ABD'ye Rağmen Salıverildiler

ABD'nin, tehlikeli oldukları iddiasıyla salıverilmelerine karşı çıktığı 65 Afgan mahkum, Perşembe sabahı Bagram hapishanesinden serbest bırakıldı.

14 Şubat 2014 Cuma 11:55A+A-

65 Afgan mahkum, ABD'nin tüm itirazlarına rağmen Kabil'in kuzeyindeki Bagram hapishanesinden salıverildi. Amerika bu kişilerin tehlikeli olduğunu savunuyordu. Afgan makamları ise haklarında yeterli delil bulunmadığını söylediği mahkumları serbest bıraktı.

Mahkumlar, Perşembe sabahı ABD Bagram Hava Üssü yakınındaki Parwan gözaltı merkezinden salıverildi. Cezaevi sözcüsü Nimetullah Haki, serbest kalan mahkumların otobüse binip hapishaneden ayrılırken gülümsediklerini söyledi.

El Cezire muhabiri Bernard Smith, mahkumların salınmasının ABD ile Afgan hükümeti arasındaki ilişkileri daha da bozacağını söyledi. Bilindiği gibi Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ikili güvenlik anlaşmasına imza atmamıştı.

Anlaşma ABD askerlerinin 2014 sonrasında da Afganistan'da kalmasını öngörüyor.

El Cezire muhabiri, Hamid Karzai'nin Taliban'ı kendi tarafında istediğini, mahkumların serbest bırakılmasıyla Taliban'ı kazanmaya çalıştığı yorumlarının yapıldığını belirtti.

Afganistan'daki ABD güçleri, mahkumların salıverilmesi kararını kınamıştı. ABD Kabil elçiliği de bir açıklama yayınlayarak, serbest bırakılan 65 kişinin Afgan güvenlik güçleri, Afgan siviller, Amerikalı ve diğer yabancı askerlerin ölümünden sorumlu olduklarını öne sürmüştü.

Hamid Karzai ise, Washington'un, kendi ülkesinin yargı otoritelerine saygı duyması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Karzai, "Afganistan bağımsız bir ülkedir. Eğer Afgan yargı makamları mahkumların bırakılmasına karar verirse bu ABD'yi ilgilendirmez ve ABD'nin ilgi alanında olmamalı. Amerika'nın, Afganistan'ın prodesürleri ve yargı otoritelerini taciz etmeyi bırakacağını umuyorum" diye konuştu.

65 mahkum, durumları tartışılan 88 mahkumun arasındaydı. Bagram'daki 650 mahkumun, haklarında yeterli delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı. ABD ise bu mahkumlardan 88'inin bırakılmasına, tehlikeli oldukları iddiasıyla karşı çıkıyordu.

Mahkumlarla ilgili Afgan makamlarının kararları iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmıştı. Taliban ve yakalanan diğer savaşçıların hapsedildiği Bagram hapishanesinin kontrolü geçen yıl Afganistan'a devredilmişti.

Karzai Bagram'ı, "Taliban üretim fabrikası" olarak adlandırıyor, burada mahkumlara, ülkelerinden nefret ettirecek kadar işkence yapıldığını söylüyordu.

İncanews

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum