1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Abdullahiyan Moskova'ya Gitti
Abdullahiyan Moskova'ya Gitti

Abdullahiyan Moskova'ya Gitti

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Moskva'ya gitti.

16 Aralık 2014 Salı 12:48A+A-

İran’ın Moskova Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Abdullahiyan’ın ziyareti, Tahran ve Moskova’nın bölgesel gelişmeleri ve ilgili meseleleri değerlendirmeleri çerçevesinde gerçekleşecek” dedi.

Abdullahiyan’ın Rusya Cumhurbaşkanının Özel Ortadoğu Temsilcisi Mihail Bogdanov’la da bir görüşme yapacağı ifade edildi.

Abdullahiyan ve Bogdanov’un Tahran’da düzenlenen “Siyasi Çözüm ve Bölgesel İstikrar” başlıklı uluslararası konferansın sonuçları ve ayrıca Cenevre-2 konferansıyla ilgili son gelişmeler hakkında görüşecekleri vurgulandı.

Emir Abdullahiyan Rus yetkililerle görüşmelerinin ardından basın toplantısına katılacak.

Esed’in en önemli destekçileri

Esed rejiminin bölgedeki en önemli destekçisi İran ve Rusya.

Şam- Moskova- Tahran üçgeninde dikkat çeken trafik, SMDK’nın ilk başkanı Ahmed Muaz Hatip’in Moskova’yı ziyaret etmesi ve sonrasında Esed rejimi ile masaya oturulabileceği yönünde mesajlar vermesiyle yaklaşık iki ay önce başlamıştı.

Daha sonra BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye’de Halep’ten başlayarak bazı bölgelerde çatışmaların dondurulması (freeze zones) planını açıklamış ve kısa bir süre sonra bu planı Şam’da Beşşar Esed ile paylaşmıştı.

Esed bu görüşmeden saatler sonra planın ‘üzerinde çalışılmaya değer’ olduğunu açıklamıştı.

Bu temastan sonra Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim bu kez Rusya’ya giderek Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüştü.

Bu hafta içinde dikkat çeken iki önemli gelişme ise, BM Temsilcisi De Mistura’nın Gaziantep’te bu yeni planı muhalif gruplarla görüşmesi ve Esed rejiminin Bakanı Velid Muallim’in Tahran ziyareti oldu.

'Muhalefeti bitirme planı'

Suriyeli direnişçiler, De Mistura’nın planını muhalefeti bitirme planı olarak görüyor ve kendilerine ‘Esed’i bırak, IŞİD ile savaş’ baskısının yapıldığını belirtiyorlar.

Suriye'de Esed’i rahatlatan bir diğer gelişme ise, en büyük destekçisi İran ile ABD’nin, Irak’ta IŞİD’e karşı saldırı adı altında adı konulmamış bir ortaklığa gitme ihtimalinin doğmuş olması oldu.

Sahadaki etkisini 'koz' olarak kullanmaya çalışan İran, bu noktada Esed’in koltuğunu korumasını sağlayacak bir ‘siyasi çözümü’ hayata geçirmek için uğraşıyor. De Mistura’nın planına İran’ın yanı sıra Rusya ve ABD de destek veriyor.

Al Jazeera

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT