1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Abdullah Şami Cezaevinden Nakledildi
Abdullah Şami Cezaevinden Nakledildi

Abdullah Şami Cezaevinden Nakledildi

Mısır'da 112 gündür açlık grevinde bulunan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine cezaevindeki hücresinden çıkarılarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

13 Mayıs 2014 Salı 05:42A+A-

Mısır’da tutuklu bulunan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine cezaevinden çıkarılarak bilinmeyen bir yere nakledildi. Pazar günü Şami'nin avukatı müvekkilinin hastanede tedavi edilmesi talebinde bulunmuştu.

Avukatı, pazar günü Şami’nin serbest bırakılarak hastanede tedavi edilmesi içinde savcılığa başvurmuştu. Avukatın talebi Şami’ye yapılan kan testlerinin ardından geldi. Cezaevinde açlık grevini devam ettiren Al Jazeera muhabirinin 10 Nisan’da yapılan kan tahlillerinde aşırı kan eksikliği ve bağışıklık sisteminde çökme tespit edildi.

Hapse girdiği geçtiğimiz ağustos ayından bu yana yaklaşık dört aydır açlık grevinde bulunan Şami sadece şekerli su ile besleniyor. Son kontrollerinde Şami’nin en temel ihtiyaçlarını dahi yerine getiremeyecek durumda olduğu cezaevi sağlık görevlileri tarafından ifade edildi.

Al Jazeera muhabiri Şami daha önce kendisinden kan alınmasını reddetmişti. Fakat sağlığında yaşanan kötüleşme üzerine ikinci kez kan almak yönünde cezaevi yetkilileri tarafından yapılan başvuruyu kabul etti.

Kan Hastalıkları Uzmanı Doktor Muhammed İsmet Hamasi iki gün önce yapılan kan tetkiklerinde şiddetli kansızlık, alyuvarlarda Şami'nin sağlığını tehdit edecek derecede azalma ve böbrek yetmezliği tespit edildiğini söyledi. Al Jazeera’ye konuşan Doktor Hamasi, Şami’nin acilen tam teşekküllü bir hastanede tedavi altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

Şami, fotoğraflarının basına sızmasını engellemek için açlık grevine başladıktan bu yana akrabaları ve dostları ile görüştürülmüyor. Cezaevindeki kaynaklardan alınan bilgilere göre açlık grevinden bu yana 40 kilo zayıflayan Şami ayakta duramıyor, en temel ihtiyaçlarını aynı hücreyi paylaştığı arkadaşlarının yardımıyla yerine getiriyor.

Şami 112 gündür hapishanedeki kötü şartları ve adil yargılama hakkının elinden alınmasını gerekçe göstererek açlık grevinde bulunuyor.

Şami, devrik cumhurbaşkanı Mursi taraftarı yüzlerce protestocunun hayatını kaybettiği Rabia Meydanı’na düzenlenen müdahale sırasında 14 Ağustos’ta ordu birlikleri tarafından tutuklanmıştı.

Gazeteciler yargılanıyor

Öte yandan önümüzdeki perşembe günü Al Jazeera’nin tutuklu bulunan diğer üç muhabirinin yargılanmasına Kahire’de devam edilecek.

Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed 29 Aralık 2013 tarihinden beri gözaltında.

Mısır’da faaliyetleri yasaklanan Müslüman Kardeşler’e yardım etmek ve yalan haber yazmakla suçlanan üç gazetecinin son duruşması 10 Nisan tarihinde yapılmıştı.

Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami ise hakkında suçlama olmaksızın dokuz aydan fazladır gözaltında tutuluyor.

Hapisteki dört Al Jazeera çalışanı ile birlikte altı yabancı gazeteci de aynı mahkemede benzer suçlardan gıyaplarında yargılanıyor.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Beyaz Saray ve Avustralya hükümeti gazetecilerin serbest bırakılması için Mısır’a çağrıda bulundu.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT