BM Genel Kurulu, ABD’nin New York’a seyahat etmesi için yeniden vize vermediği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın gelecek hafta dünya liderlerinin yıllık toplantısına video konferans yoluyla katılmasına izin veren kararı kabul etti.
Genel Kurul’daki oylamada karar 152 oyla kabul edilirken, 3 ülke karşı oy kullandı, 4 ülke ise çekimser kaldı. Karar, Abbas’ın yanı sıra ABD’ye seyahat etmesi engellenen diğer üst düzey Filistinli yetkililerin de gelecek yıl boyunca BM toplantılarına ve konferanslarına video bağlantısıyla katılabilmesine imkan tanıyor. Reuters da oylama sonucunu 152 lehte, 3 aleyhte ve 4 çekimser olarak doğruladı.ABD, geçen yıl Abbas ve yaklaşık 80 Filistinlinin, Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Yönetimi mensuplarına yönelik vize kısıtlamalarından etkileneceğini açıklamıştı. Washington, çarşamba günü vize kısıtlamalarını uzattığını duyurdu.
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Tammy Bruce, oylama öncesinde Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Filistin Yönetimi’nin “ortak olarak muamele görmek istiyorsa terörizme desteğini ve ciddi yönetimin yerine diplomatik gösterileri kullanmayı bırakması gerektiğini” söyledi.
Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ABD’nin kararını reddettiklerini ve kınadıklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, vize kısıtlamalarının Filistinli yetkililerin “İsrail-Filistin çatışmasını uluslararasılaştırmaya” yönelik adımları nedeniyle uzatıldığını açıkladı. Washington, bu adımlar arasında İsrail aleyhine uluslararası mahkemelerde açılan davaları da gösterdi.
