1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. AB'den İran'a Küresel Sisteme Dönüş Desteği
AB'den İran'a Küresel Sisteme Dönüş Desteği

AB'den İran'a Küresel Sisteme Dönüş Desteği

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile İran Dışişleri Bakanı Zarif'in görüşmesi sonrası yapılan açıklamada "AB'nin İran'a destekleri devam edecektir" mesajı çıktı.

16 Nisan 2016 Cumartesi 22:24A+A-

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Tahran ziyareti ile ilgili İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Nükleer anlaşmanın hedefi, İran'ın uluslararası ekonomi sistemine dahil olmasıdır. AB'nin, İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesine yardımcı olması konularında görüşmeler yaptık." dedi.

Başkent Tahran'da Dışişleri Bakanlığı binasında Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın toplantısında konuşan Zarif, "Biz AB ile nükleer anlaşmanın tam olarak uygulanması için iş birliği yapacağız. Nükleer anlaşmanın hedefi, İran'ın uluslararası ekonomi sistemine dahil olmasıdır. AB'nin, İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesine yardımcı olması konularında görüşmeler yaptık." diye konuştu.

TAHRAN'DA AB BÜROSU

Mogherini'nin Tahran ziyaretinin, Tahran'da açılması planlanan AB bürosunun ön çalışması niteliğinde olduğunu belirten Zarif, "Bugün İran ve AB ilişkilerinde yeni bir iş birliği sayfası açıldı. Enerji, teknoloji, çevre, ziraat, kriz yönetimi, insani yardım, taşımacılık ve havacılık, sanayi ve yatırım, eğitim, kültür ve spor alanlarında AB'deki 7 komisyonun sorumluları ile ilgili bakanlıklarımız görüşmeler yaptı." ifadesini kullandı.

Nükleer anlaşma sonrasında ekonomik yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili olarak bankacılık alanında yaşanan sorunlara değinen Zarif, şunları söyledi:

"Anlaşmada imzası olan ülkeler sözlerini yerine getirmeli ve engelleri kaldırmalıdırlar. ABD'den beklentimiz verdiği sözleri yerine getirmesi ve bankacılık alanında ABD haricindeki bankaları İran bankalarıyla iş birliği yapması konusunda teşvik etmeleridir. AB de bu konuda İran'a destek vermektedir. İran halkı nükleer anlaşmanın faydalarını bir an önce hissetmelidir. Eğer bu mümkün olmazsa, 'Bu anlaşma İran için ne fayda sağladı' diyeceklerdir."

İran'ın füze denemelerinin nükleer anlaşmaya zarar verip vermediği yönündeki soruya, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, "İran'ın füze denemeleri daha önce de belirttiğimiz gibi nükleer anlaşma ile ilgili değildir." yanıtını verdi.

Mogherini, "Nükleer anlaşma sonrasında bu sefer ekonomik ve bilimsel komisyonlarımızla Tahran'a geldik. Nükleer anlaşmalarla ilgili İran ve AB sözlerini yerine getirdi. Tüm anlaşmazlıkların sona erdiğini söyleyemeyiz ama çeşitli konularda diyaloğa devam ediyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT