1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD'den Suriye'ye Uyarı
ABD'den Suriye'ye Uyarı

ABD'den Suriye'ye Uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, konuyla ilgili açıklama yaptı.

31 Ocak 2014 Cuma 12:06A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, "ABD, Suriye hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2118 sayılı kararı ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) İcra Konseyi kararlarının şart koştuğu biçimde kimyasal materyallerin tamamını Lazkiye limanına ulaştırmaması hakkında derin kaygı duymaktadır" ifadesini kullandı.

KSYÖ İcra Konseyi'nin en tehlikeli kimyasalların ortadan kaldırılmasının tamamlanması için belirlediği tarih olan 31 Aralık'tan bu yana 1 ay geçtiğini, Suriye'deki tüm kimyasalların ortadan kaldırılmasının tamamlanması için öngörülen tarihe ise 6 gün kaldığına dikkati çeken Psaki, tüm bu zaman içerisinde Suriye rejiminin, kimyasalların yüzde 5'inden azını limana taşıdığını belirtti.

Suriye'nin kimyasal materyaller konusunda "ayak sürüdüğünü" ve hızlanması gerektiğini vurgulayan Psaki, "Suriye, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ve BMGK'nın 2118 sayılı kararı altındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli adımları derhal atmalı ve kimyasalları ortadan kaldırma işinin düzenli biçimde yürütülmesini sağlamalı. Hepimiz biliyoruz ki Suriye rejimi bu silahları hareket ettirme kapasitesine sahip, çatışmalar sırasında bunlar birden çok kez hareket ettirilmişti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da raporlarında bu kapasiteye resmen dikkat çekmişti" diye konuştu.

TRT HABER

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT