1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD'den Muhaliflere Resmi Statü
ABD'den Muhaliflere Resmi Statü

ABD'den Muhaliflere Resmi Statü

Washington yönetimi, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun (SMDK) ülkede resmi olmayan irtibat bürosunun statüsünü yükselterek resmi diplomatik misyon açmasını onayladı.

05 Mayıs 2014 Pazartesi 23:38A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) ülkede resmi olmayan irtibat bürosunun statüsünün değiştirilerek resmi diplomatik misyon açmalarının onayladığını duyurdu.

Obama yönetimi, Aralık 2012’de SMDK’yı Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanımıştı. Yeni ofis büyükelçilik statüsünde olmayacak, ancak ABD yasası altında ‘yabancı misyon’ olarak nitelendirilecek.

Statü artırımı büyük ölçüde sembolik olsa da, dışişleri yetkilileri, bunun muhaliflerin bir süredir önemli isteklerinden biri olduğunu belirterek, yeni statünün muhaliflere Washington’da daha güçlü bir mevcudiyet ve güvenilirlik sağlayacağını vurguladı.

27 milyon dolarlık askeri yardım

Obama yönetimi muhalif gruplara yönelik ayrıca 27 milyon dolarlık öldürücü niteliği olmayan askeri yardımda bulunacak.

Bu rakamla birlikte Washington yönetiminin 4 yıl önce başlayan ve 150 binden fazla insanın hayatını kaybettiği savaşta Suriyeli muhaliflere yardımı 287 milyon dolara yükselmiş olacak.

Yönetim 27 milyon dolarlık yardımına ilaveten muhaliflere yönelik öldürücü nitelikte olmayan yardımlarının ulaştırılmasına da hız verecek.

Söz konusu yeni yardımların ne olduğuna yönelik bilgi verilmedi, ancak daha önce muhaliflere telekomünikasyon cihazları, taşıtlar, savunma cihazları gönderilmişti.

SMDK'dan açıklama

Dışişleri Baknalığı'nın adımının ardından, SMDK Başkanı Ahmed Carba " Alınan karar yeni Suriye'ye giden yolda uluslararası alanda tanınması adına atılmış önemli bir adımdır. Yeni statü SMDK'ya Suriye halkının çıkarılarını yükseltme anlamında diplomatic bir platform sağlıyor. Bu Esed'in meşruişetine karşı bir diplomatik hamle olmakla birlikte aynı zamanda muhalefetin ne kadar yol aldığını bir göstergesidir" açıklamasında bulundu.

ABD tarafından atılan adımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Carba, "ABD'ye Suriye halkının özgürlük mücadelesine verdiği destekten dolayı müteşekkiriz. Bu tanınma Suriye ve Amerikan halkları arasındaki diplomatik ilişkilerin devamı için zemin hazırlıyor" ifadelerini kullandı. 

Carba Washington’da

Dışişleri Bakanlığı’nın yeni adımı, SMDK Başkanı Ahmet Carba’nın Washington ziyareti sırasında geldi.

Pazar günü başkent Washington’a gelen Carba ve beraberindeki heyet, 14 Mayıs’a kadar sürecek ziyaretleri kapsamında, Dışişleri Bakanı John Kerry ile Hazine Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileriyle görüşmelerin de aralarında olduğu bir dizi temasta bulunacak.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum