1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD'den Cenevre-2'ye Alternatif Görüşme Önerisi
ABD'den Cenevre-2'ye Alternatif Görüşme Önerisi

ABD'den Cenevre-2'ye Alternatif Görüşme Önerisi

ABD'nin Cenevre-2'ye alternatif olarak 5 ülkeden oluşan yeni bir görüşme planladığı iddia edildi.

04 Şubat 2014 Salı 11:26A+A-

Kommersant gazetesi Münih'te gerçekleşen Güvenlik Konferansı'nda ABD'nin Rusya'ya Cenevre 2 görüşmelerine paralel olarak Suriye krizine çözüm için Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ın dahil olduğu paralel bir görüşme önerdiğini yazdı. 

Interfax’a değerlendirmede bulunan diplomatik kaynaklar, ABD’nin bölgesel formatta bir görüşme yapılmasını, bunun Cenevre 2’yi tamamlayıcı yapıda olmasını talep ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı kaynağı da Kommersant’a yaptığı açıklamada, “Amerikalılar bölgesel olarak yapılacak görüşmeler için 5 katılımcı önerdi. Bu paralel yapıda Rusya, Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve İran olacak.” dedi.

Kommersant’a göre ABD ve Rusya Suriye krizinin çözümünde öncü oyuncular. Türkiye ve Suudi Arabistan, Beşşar Esed rejimine karşı doğrudan muhalefeti destekliyor. İran ise Esed’in müttefiki.

Gazeteye konuşan kaynaklar ABD’nin önerisine Rusya’nın sıcak baktığı ifade ediliyor.

Rusya 2013’de benzer bir bölgesel mekanizma kurulmasını önermiş, ABD ise bunu reddetmişti. Kommersant’a göre ABD’nin dönüş yapmasında Cenevre 2 görüşmelerinde tarafların tutumu etkili oldu.

Cenevre 2’nin ilk oturumunda somut bir sonuç alamayan taraflar 10 Şubat’ta yeniden bir araya gelecek. Esir takası, kısmi ateşkes, insane yardımların ulaştırılması ve geçiş hükümetinin oluşturulması konuları muhalefet ve iktidar temsilcileri arasında müzakere ediliyor.

Timeturk

HABERE YORUM KAT