1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD: Yardım Konvoyunun Vurulmasından Rusya Sorumlu
ABD: Yardım Konvoyunun Vurulmasından Rusya Sorumlu

ABD: Yardım Konvoyunun Vurulmasından Rusya Sorumlu

Halep’te Esed rejimine bağlı helikopterlerin insanî yardım kafilesini bombalanmasına tepki gösteren ABD, saldırıdan her hâlükarda Rusya’nın sorumlu olduğunu söyledi.

20 Eylül 2016 Salı 08:20A+A-

ABD yönetimi, Suriye’nin Halep kentinde Beşşar Esed rejimine bağlı helikopterlerin insanî yardım kafilesini bombalanmasına tepki göstererek, olaydan her hâlükarda Rusya’nın sorumlu olduğunu ve Washington’ın Moskova ile muhtemel iş birliğini yeniden gözden geçireceğini açıkladı.

AA’da yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Halep’te insanî yardım konvoyunun rejime bağlı helikopterler tarafından vurulmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kirby, Washington yönetiminin insanî yardım konvoyunun vurulmasına “sert tepki” gösterdiğini ifade ederek, “ABD, bugün Halep yakınlarında bir insanî yardım konvoyunun bombalandığı yönündeki haberlerden dolayı öfkelidir.” ifadesini kullandı.

“Konvoyun Gideceği Yer Bilinmesine Rağmen Bombalandı”

Moskova’yı bir haftadan fazla süredir insanî yardımların yerlerine ulaştırılması konusunda üzerine düşeni yapmaya dâvet ettiklerini hatırlatan Kirby, “Aynı şekilde bir haftadan fazla bir süredir Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) konvoylarının söz konusu yerlere ulaşımını engellemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, konvoyun gideceği yerin rejim ve Rusya tarafından bilindiğini savunarak, buna rağmen Suriyelilere yardım götüren görevlilerin katledildiğini ifade etti.

Bu konuyu doğrudan Rusya ile görüşeceklerini aktaran Kirby, “Çatışmaların durdurulması anlaşmasının çok kötü bir şekilde ihlâli sonrasında Rusya ile gelecekteki muhtemel iş birliğimizi yeniden değerlendireceğiz.” ifadesine yer verdi.

“Rusya Bu İşten Sorumludur”

Washington’da görev yapan gazetecilerin sorularına telekonferans yoluyla yanıt veren iki üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Sözcü Kirby’nin değindiği konularda Rusya ile ilgili sert ifadeler kullandı.

Öncelikle yardım konvoyunda hayatını kaybeden görevlilere başsağlığı dileyen yetkililerden biri, saldırıyı düzenleme ihtimali olan iki unsurun olduğuna dikkat çekerek, “Her hâlükarda Rusya bu işten sorumludur ve bu saldırının nasıl meydana geldiğiyle ilgili hangi bilgiye ulaşırsak bunları dile getireceğiz.” dedi.

Aynı yetkili, Suriye’de barış ihtimalinin mümkün olup olmadığı noktasında Rusya’nın ciddiyetini göstermesi gerektiğine dikkat çekerek, ateşkes anlaşması sürecine bağlılık göstermenin Rusya’nın yükümlülüğünde bulunduğunu belirtti.

Suriye'de ateşkesin kurtarılıp kurtarılamayacağını bilmediklerini kaydeden diğer yetkili ise “Suriye halkının ayrım gözetmeksizin bombalanmadığı bir gün, onlar için güzel bir gün olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Bu yetkili, mevcut şartlar altında Rusya ile “Ortak Uygulama Merkezi” gibi bir fikrin hayata geçmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Beşşar Esed rejimine bağlı helikopterlerin, Halep’te direnişçilerin kontrolünde bulunan batı kırsalına giden insanî yardım kafilesine varil bombasıyla düzenlediği saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kamyon da yanmıştı. (Tıklayın: Esed Güçleri Yardım Konvoyuna Saldırdı: 12 Kişi Hayatını Kaybetti!)

HABERE YORUM KAT